3 kıtada eylem ve grevler

  • Arşiv
  • |
  • Dünya
  • |
  • Avrupa
  • |
  • Sosyal mücadele
  • |
  • Asya
  • |
  • 02 Ağustos 2012
  • 14:39

(02.08.12) - Geçtiğimiz hafta tüm dünyada işçi ve emekçiler sermaye ve onun hizmetindeki hükümetlerin sosyal-siyasal saldırılarına karşı sokaklara çıktı.

Afrika kıtasında madenlerde grevler yaşanırken, kadınlar “bedenimiz bizimdir” diyerek gerici yasaları protesto ettiler.

Tanzanya grevler...

Tanzanya'da onbinlerce öğretmen pazartesi günü daha fazla ücret talep ederek süresiz greve gitti. Öğretmenler halen ödenmeyen maaşlarının da ödenmesini talep ediyorlar. Hükümet bazı noktaların mahkemece açıklanması gerektiğini söyleyerek, grevi yasadışı ilan ediyor ve greve giden öğretmenleri cezalandırmakla tehdit ediyor. 200 bin öğretmen oy birliği ile grev kararını onaylamıştı.

Tanzanya'da Şubat ve Haziran ayı içinde devlet hastanelerinde çalışan binlerce doktor da grev gitmişti. Tanzanya'da enflasyon oranı yüzde 17-18 arasında seyrediyor.

Sudan'ın Darfur bölgesinde Nyala kentinde Salı günü aralarında çok sayıda gencin de bulunduğu bin kişilik kitle hayat pahalılığını protesto için sokağa çıktı. 8 gösterici, eyleme saldıran polisin kurşunlarına hedef oldu. Saldırı sırasında en az 24 kişi de yaralandı. Sudan'da halk haftalardır baskıya ve pahalılığa karşı sokaklara çıkıyor, protestolu gösteriler yapıyor. Çarşamba günü Nyala'da okullar ve pazar kapalı kaldı.

Özelleştirmelere karşı grev

Yunanistan’da pazartesi günü kamu bankası ATEBank’ın binlerce çalışanı özelleştirme planlarını protesto amacıyla 24 saatlik greve çıktı. Banka çalışanları, bankaların yeniden yapılanmasının giderlerinin kendilerinin ve halkın üzerine yıkılmasını protesto ediyor.

Yunanistan hükümeti cuma günü yaptığı açıklamada ATEBank’ın karşılıksız olarak Piraeus Bank’a devredileceğini ve zayıf olan yatırımların devlet denetiminde kalacağını bildirmişti.

Banka çalışanlarının örgütlü olduğu OTOE sendikası yaptığı açıklamada kamu bankalarının yarı özelleştirilmesinin ücretlerde düşürmeler, işten atmalar ve emeklilik parasının düşürülmesini gündeme getireceğini söyledi. Banka çalışanlarının grevine destek için posta kuruluşu Hellenic Post’un çalışanları da Merkez Bankası binası önünde toplandı.

Zimbabve'de Anjin Diamond elmas madenlerinde geçtiğimiz hafta bin maden işçisi fazla ücret talep ederek başlattıkları grev kazanımla sonuçlandı. İşverenin yüzde 25 ücret artışını kabul etmesi üzerine grev sona erdi. Elmas madenlerinin sahibi Zimbabve ordusu ve Çinli bir patron.

Güney Afrika'daki Limpopo bölgesindeki Phalaborwa'da çalışan 1.100 maden işçisi cuma gününden bu yana grevde. Madenciler grevleri ile daha iyi sağlık koşulları ve hastalık nedeniyle çalışamadıkları durumda kendilerine ödeme yapılmasını talep ediyorlar. NUM sendikası üyeleri aynı talepler için Nisan ayında da greve gitmişlerdi.

Mısır'ın güneyindeki Sukari Altın madenlerinde yüzlerce işçi 5 günden bu yana daha fazla ücret ve işten atılan arkadaşlarının geri alınması için grevde. İşçiler ayrıca kardan pay talep ediyorlar.

Namibya'da HİV virusu taşıyan 40 kadının kendilerine bilgi verilmeden kısırlaştırılmasına karşı sağlık bakanlığı aleyhine açtıkları dava kazanımla sonuçlandı. Yüksek mahkeme sağlık bakanlığının suç işlediği kararını verdi. Kadınlara ödenecek tazminat konusunda ise henüz bir karar verilmiş değil.

İspanya'nın başkentinde yüzlerce kadın kürtaj yasasının sertleştirilmek istenmesini sokaklarda protesto etti. 2010 yılındaki kürtaj yasası ile kadınlar hamileliklerinin 14. haftasına kadar kürtaj yaptırabiliyorlardı ve 16 yaşından itibaren de ailenin iznini almaları gerekmiyordu.

Kürtaj yasasında sertleştirme planı krizle boğuşan İspanya'da gündemi değiştirmeye yaradı.

Maruti Suzuki'de üretim durdu

Hindistan'da başkent Yeni Delhi yakınlarında bulunan Maruti Suzuki otomobil fabrikasında bantlar geçtiğimiz haftadan bu yana çalışmıyor. Otomobil işçileri yıllardır düşük ücretlere ve kötü çalışma koşullarına karşı direniyorlardı. İşçiler geçtiğimiz hafta devletin kolluk güçlerinin saldırısına uğradı.

Çıkan çatışmada personal büroda çalışan bir kişinin yaşamını yitirmesi üzerine fabrika kapatıldı. Bu durum açığa kavuşana kadar fabrika kapalı kalacak. Gurgaon, Manesar havzasında büyük işletmelerde çalışan işçiler otomobil işçileri ile dayanışma grevleri yapacaklarını duyurdular.