“Her iş yerinde kreş!”

KESK Mersin'de "her iş yerine kreş" talepli basın toplantısı düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 04 Haziran 2018
  • 12:13

KESK tarafından başlatılan ve 12 Haziran’a kadar sürdürülecek olan “Kreş ebeveyn ve çocuk hakkıdır. Her iş yerinde kreş!” kampanyası kapsamında bugün Mersin’de basın toplantısı düzenlendi. Saat 12.30’da gerçekleştirilen açıklama, KESK Mersin Şubeler Platformu dönem sözcüsü Tüm Bel-Sen Mersin Şube Başkan Canan Solak tarafından yapıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı (ASPB) tarafından 1 yıl önce yapılan “tüm kamu ve kuruluşlarda kreşlerin açılmasının takipçisi olacaklarını” belirten açıklamaya değinilerek, bugüne kadar hiçbir adımın atılmadığı, günü kurtarma taktikleriyle hareket edildiği belirtildi.

 “3-5 yaş arasında MEB’e bağlı kurumlarda okul öncesi eğitim alan çocukların toplum içindeki oranının %35 olduğu düşünüldüğünde, 3-6 yaşındaki yaklaşık 4 milyon çocuğun okul öncesi eğitim alamamaktadır.”  denilen açıklamada ASPB’na bağlı kreşlerde ise durumun daha vahim olduğuna dikkat çekildi.

Türkiye’de 0-6 yaş dönemindeki çocukların %86,7’sinin anneleri tarafından bakıldığının belirtildiği açıklamada, kadınların sosyal hizmetlerin ucuz ikamesi olarak değerlendirildiği ifade edildi. Her bin çocuktan sadece ikisinin 0-3 yaş arasında kreşe gidebildiği vurgulandı. 4857 sayılı iş yasasında kadın işçilerin çocukları için kreş açılmasını ön gören cinsiyetçi ve gerçeklikten uzak düzenleme olduğuna da değinilerek kamusal bir hak olan kreş hakkının özel sektöre devredilmek istediğine dikkat çekildi.

Açıklama, “ 7/24 açık, ücretsiz, ulaşılabilir kreş, yarım gün değil, tamgün nitelikli eğitim ve bakım hizmeti, denetimi bakanlık tarafından yapılan bağımsız kreşler açılması zorunluluğu, dönüşümsüz ebeveyn izni, doğum izinlerinin düzenlenmesi, yarım zamanlı istihdamdan vaz geçilmesi” gibi talepler için mücadele edileceği vurgusuyla sonlandırıldı.

Açıklamaya DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği de destek verdi.

Kızıl Bayrak / Mersin