Yunanistan’da düşük ücretlere ve fiyat artışlarına karşı grev
Yunanistan’da yoksulluğa, işsizliğe ve hükümetin sınıf düşmanı politikalarına karşı 6 Nisan’da 24 saatlik grev yapıldı. Greve kamu ve özel şirketlerde örgütlü sendika çatı örgütlerinin Yunanistan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (ADEDY) ve İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) çağrı yapmıştı. İki sendika konfederasyonunda toplam 2,5 milyon işçi ve emekçi örgütlü.
Grev nedeniyle şehir içi ve şehirler arası taşıma ile vapur seferleri yapılmadı. Okullar ve hastaneler kapalı kaldı. Hastanelerde sadece acil vakalara bakıldı. Grev ayrıca metal, enerji, sular idaresi, belediyeler ve özel sektörde de etkili oldu. Medya çalışanları da iş durdurdu.
Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) de greve katıldı.
Başkent Atina’da üç ayrı miting ve yürüyüş gerçekleşti. PAME, meclisin bulunduğu Sintagma Meydanı’nda toplanırken, sol örgütler ve bazı sendika şubeleri Propilya Meydanı’nda bir araya geldi. Sendika konfederasyonları ise Klatmonos Meydanı’nda toplandılar.
Yunanistan’da resmi fiyat artış oranı şu anda yüzde 7,2. Diğer şeylerin yanı sıra, sendikalar asgari ücrette yüzde 13’lük bir artış talep ediyorlar.
Brezilya’da Belo Horizonte’de öğretmenler ve metro işçileri grevde
Brezilya’nın Minas Gerais eyaletindeki Belo Horizonte’de öğretmenlerin daha yüksek ücret için 9 Mart’ta başlattıkları grev sürüyor. Şehirdeki metro işçileri de uzun süredir şehir yönetiminin belediye ulaşım sistemini özelleştirme planlarına karşı mücadele ediyor ve bunun için grev yapıyorlar. 1 Nisan Cuma günü 30 grevci öğretmene yönelik bir polis saldırısı gerçekleştirildi, saldırı yaralanmalar ve tutuklamalarla sonuçlandı. Pazartesi günü, öğretmenler ve metro işçileri şehrin gerici ve baskıcı politikalarını protesto etmek için hep birlikte sokaklara döküldüler.
Endonezya Ünilever’de işten çıkarmalara karşı protesto
Endonezya’nın Surabya kentindeki Rungkut sanayi bölgesinde PT Unilever Endonezya’da çalışan 400 işçi, tekelin 160 üzerinde işçiyi işten çıkarmasını protesto ederek 4 Nisan’da gösteri düzenledi. Gıda, kozmetik ve ev bakım ürünleri gibi tüketim mallarından sorumlu İngiliz küresel grubu Unilever tekeli, işten çıkarmaları işçilerin ev adreslerine gönderdiği bir mektupla bildirmişti.
İtalya’da savaş karşıtı eylemler
Hafta sonu, İtalya’nın çeşitli şehirlerinde Ukrayna’daki savaşa ve NATO’nun yeniden silahlanma kursuna karşı protestolar düzenlendi. Verona’da binlerce kişi bir NATO askeri kışlasının önünde “İtalya NATO’dan ve savaştan çık” şiarı altında gösteri düzenledi. Cenova’da binlerce kişi, Ukrayna’ya ve Yemen savaşına silah sevkiyatına karşı “Silahlara karşı barış için yürüyüş” sloganıyla sokaklara döküldü. Pax Christi ve mafya karşıtı örgüt Libera da dahil olmak üzere, anti-kapitalist ve pasifist örgütlerden oluşan bir ittifak protesto çağrısında bulundu.
İtalya’da liman işçileri, Suudi Arabistan’a silah ve mühimmat taşıyan gemilere yükleme ve boşaltma yapmayı protesto ediyor. Ancak işçiler, güçlü siyasi ve ekonomik çıkar çevreleri ve cezai suçlamalarla karşı karşıya.
Peru’da enflasyon protestoları nedeniyle sokağa çıkma yasağı
Peru hükümeti, “Halkın temel hakları güvence altına alınmalıdır” gerekçesiyle 5 Nisan’dan itibaren sokağa çıkma yasağının yürürlüğe gireceğini duyurdu.
Geçen haftadan bu yana, akaryakıt ve gübre fiyatlarındaki fahiş artışlara karşı ülke çapında protestolar arttı. Kamyon şoförleri ve çiftçiler, başkent Lima’ya giden önemli ulaşım yollarında blokaj eylemleri düzenliyorlar. Göstericiler ile polis arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Pedro Castillo hükümeti, protesto gösterileri nedeniyle, asgari ücrette yüzde 10’luk bir artış ve petrol vergisinde bir indirim yapacağını açıklamak zorunda kaldı.
Sri Lanka’da OHAL’e rağmen kitlesel protestolar
Sri Lanka’da 13 saate kadar varan elektrik kesintilerinin ardından halk 31 Mart’ta Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın konutu yakınlarında toplanarak “Diktatör Gota” sloganları atmış, Rajapaksa’yı istifaya davet etmişti. Gösterilere azgınca saldıran polis 54 kişiyi gözaltına almıştı. Hükümet, protestoları bastırmak için 1 Nisan’da Kolombo’da sokağa çıkma yasağı ilan etmiş, orduyu da başkente göndermişti. Ayrıca sosyal medya platformları engellenmişti. Ekonomik krize karşı başlayan kitlesel gösteriler isyana dönüşmüş ve Başbakan Mahinda Rajapaksa hariç tüm bakanların istifasına yol açmıştı.
Hükümetin baskı ve yasakları kitlelere geri adım attıramadı. Hafta sonu boyunca protestolar, özellikle Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa ve aynı zamanda onun kardeşi olan Başbakan Mahinda Rajapaksa’ya karşı devam etti. Ülkede, döviz rezervlerindeki yüksek düşüş ve yurt dışı borçlarının kritik bir seviyeye gelmesi nedeniyle, akaryakıt ve bazı temel gıda ürünlerinde sınırlamalara gidildi. Enerji, gıda, kağıt, ilaç, gübre gibi neredeyse her şey eksik.
ABD’de L.A. County’de daha fazla ücret için gösteri
31 Mart’ta SEIU sendikasına üye 2 bin işçi Los Angeles’ta protesto gösterisi yaptı. İşçiler, Los Angeles County kamu sektöründe çalışan yaklaşık 100 bin işçi için önerilen yeni toplu sözleşmeyi protesto ettiler. Öneri, görünürde yıllık yüzde 2’lik bir ücret artışı sağlıyor, pratikte ise yıllık yüzde 4’lük bir ücret düşüşüne tekabül ediyor. Yeni toplu sözleşme sağlık personelini, kütüphanecileri, sosyal hizmetleri vb.ni kapsıyor.
İtalya’da Taranto’da iş kazası sonucu grev
İtalya’nın güneyindeki Taranto limanındaki işçiler 23 Mart’ta iş arkadaşları Massimo De Vita’nın ölümüne tepki olarak iş kazalarını protesto etmek için her vardiya sonunda bir saatlik greve gittiler. De Vita, rüzgar türbinlerinin parçaları yüklenirken çelik bir iskelenin kendisine çarpmasıyla yaşamını yitirmişti. İtalya, yetersiz iş güvenliği önlemleri nedeniyle işyerindeki yüksek ölümlü kaza oranlarının yüksekliği ile bilinen bir ülke. Sadece Ocak 2022’de iş kazalarında 46 kişi öldü. 2021’de 41 kişi yaşamını yitirdi.
Angola’da doktorlar grevde
Angola’da 5.600 doktorun çoğunluğu daha iyi bir sağlık sistemi için 10 günün üzerinde grevde bulunuyor. Doktorlar daha iyi çalışma koşulları talep ediyorlar. Doktorların iş bırakmasına yol açan olay, Luanda’daki bir çocuk hastanesinde bir günde 20 çocuğun ilaç ve ekipman eksikliği nedeniyle ölmesiydi. Hükümet 1 Nisan’da bir açıklama yaparak doktorlara artık maaş verilmeyeceğini duyurdu.
Dünya Bankası’na göre Angola’da kişi başına düşen doktor sayısı Afganistan veya Haiti’dekinden daha az. Zengin doğal kaynaklara sahip bir ülke olan Angola’da nüfusun yarısından fazlası yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
Finlandiya’da kağıt endüstrisindeki grev 4. ayına girdi
Finlandiya’daki kağıt şirketi UPM’nin fabrikalarındaki yaklaşık 2.200 işçi 1 Ocak’tan bu yana grevde. Sendikanın yaptığı açıklamada, kapitalist tekel ile müzakerelerin durması nedeniyle grevin Nisan ayı sonuna kadar uzatılacağı duyuruldu. Grev, UPM Pulp, UPM Biofuels, UPM Communication Papers, UPM Specialty Papers ve UPM Raflatac’ı etkiliyor. Grevin Avrupa’daki kağıt arzı üzerinde önemli bir etkisi oldu. Grevin merkezinde, UPM’nin “daha esnek” olmak için sendikayla grup çapında bir toplu iş sözleşmesi imzalamayı reddetmesi yer alıyor.
Kanada Quebec eyaletinde kamu sektörü grevi
Kanada’nın Quebec eyaletinde 23.000 kamu çalışanı 24 saatlik greve gitti. 4.000 sendikalı işçi sistem için gerekli olarak çalışmak zorunda bırakılmıştı. Bunlar dışında, idari ve adliye personeli, teknisyenler, çağrı merkezi çalışanları vb. tüm çalışanlar greve katıldı.
Bu grev, on grev gününün ilkiydi. Diğer dokuzun ne zaman gerçekleşeceği henüz belli değil. Ana talep daha yüksek ücretlerdir. Sendikanın yaptığı açıklamaya göre, ücretler çok kötü olduğu için bilgi işlem sektöründe yaklaşık bin işyeri boş.
Avustralya’da New South Wales’te sağlık emekçileri grev yaptı
Avustralya’nın New South Wales eyaletindeki devlet hastanelerinde iki ay içinde ikinci kez binlerce hemşire ve ebe 31 Mart’ta 24 saatlik greve gitti. Sağlık emekçileri daha yüksek ücret ve daha fazla personel talep ediyorlar. Grevciler “Kadromuz yetersiz, maaşımız düşük ve fazla çalışıyoruz!” dövizleri taşıyorlar. Pazartesi günü, örneğin New South Wales’te 4.200’den fazla bakım çalışanı karantinaya alındı.