Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden…

Dünyanın bir çok ülkesinde işçi ve emekçiler talepleri için eylemler gerçekleştirdi...

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 17 Mart 2022
  • 08:00

Meksika’da gazeteciler sokağa çıktı 

Meksika’da Chiapas ve San Luis Potosi’deki gazeteciler 8 Mart’da sokağa çıkarak, güvencesiz çalışma koşullarına dikkat çektiler. Amerika21 sitesi Başkan Andrés Manuel López Obrador’un 2018’de göreve başlamasından bu yana kadın gazetecilere yönelik 661 saldırının belgelendiğini ve kadınlardan üçünün yaşamını yitirdiğini belirtti. 

Gazeteciler eyalet başkenti Tuxtla Gutierrez yaptıkları açıklamada şu ifadeleri kulandılar: “Bu yürüyüşe aktif katılımımızla Chiapas gazetecileri olarak, kadınlara yönelik insan hakları ihlallerini sadece belgelemek ve haber yapmakla kalmayıp, bizlerin de bu kadınlar olduğumuzu bir kez daha göstermek istiyoruz. Mesleğimiz bizim eylem yapmamıza ve bu hikayenin bir parçası olmamıza engel değil.”

San Luis Potosi’deki meslektaşları gibi, medya şirketleriyle yazılı iş sözleşmelerinin ve sosyal güvencelerinin olmamasının giderek yaygınlaştığını söyleyen gazeteciler, sağlık hizmetlerine, barınma veya çocuk bakımına erişim olmadan çalışmanın “aynı zamanda çok az konuşulan bir şiddet” olduğunu vurguladılar. 

Arnavutluk’ta yükselen fiyatlar protesto edildi

Arnavutluk’un birçok kentinde perşembe günü binlerce kişi sokağa çıkarak, ücret artışlarını protesto etti. Geçtiğimiz hafta akaryakıt fiyatlarına yüzde 50 zam yapılmıştı. Aynı sürede besin maddelerinin fiyatı da fırlamıştı. Göstericiler sokaklarda blokaj eylemleri yaptı, hükümet binalarının önlerinde toplanarak yükselen fiyatları protesto eden sloganlar attılar.

Hükümet Ukrayna’da süren savaşı pahalılığa neden gösteriyor. Enerji bakanı da halka benzin kullanımını azaltma çağrısı yapıyor.

Sudan’da öğretmenler greve çıktı

Sudan’da öğretmenler tüm ülke genelinde greve gittiler. Eğitim emekçilerinin taleplerinin başında aylık maaşlarının 12 bin Sudan Fundu’ndan 20 bine (yaklaşık 40 dolar) çıkarılması bulunuyor. Toplu sözleşme görüşmelerinde Maliye Bakanı’nın öğretmenlerin taleplerini reddetmesi üzerine öğretmenler sokaklara çıkarak gösteriler düzenlemişti.

Sendikaların yaptığı açıklamaya göre Başkent Hartum’da greve yüzde yüz katılım sağlandı. Öğretmenler 14 ve 15 Mart’ta da yeniden greve çıkacaklarını açıkladılar.

Slovenya’da 40 bin öğretmenin grevi 

Slovenya’da çarşamba günü ilk ve ortaokullarda çalışan öğretmenler bir günlüğüne greve gittiler. Kreşlerde eğitmenler de iş bıraktılar. SVIZ sendikasının yaptığı açıklamaya göre greve 40 bin kişi katıldı.

Öğretmenler ücret artışı talep ediyorlar. Hükümet kategorik olarak ücret artışlarını reddediyor.

Peru’da madenciler 21 Aralık’tan bu yana grevde 

Peru’da Junin departmanındaki Andaychagua gümüş ve çinko madeninde çalışan işçiler, ücret kesintisi sistemine karşı 21 Aralık 2021’den bu yana grevdeler. Maden, İsviçre madencilik grubu Glencore’un bir yan kuruluşu olan Volcan’a ait. Junin’deki yanardağ madenlerinde sadece 400 kadrolu işçi istihdam ediliyor. 1.100 işçi ise, yerin 700 metre altında en kötü çalışma koşullarında ve zar zor geçinebilecekleri ücretlerle geçici işçi olarak çalıştırılmaktalar. Grev, sözleşmeli işçilerin sendikada örgütlenmesiyle mümkün oldu. Volcan kapitalistleri madencilerin grevine karşı dava açmaya hazırlanıyorlar.