Dünya işçi-emekçi eylemlerinden…

Afganistan, Vietnam, Sudan, Avustralya, İngiltere, Endonezya, Zimbabve’de işçi ve emekçiler hakları, özgürlükleri, gelecekleri için eylemdeydi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 25 Şubat 2022
  • 19:45

Afganistan’da gösteriler: Hırsız Amerika!

ABD Başkanı Biden’ın, Taliban’ın iktidara gelmesinden bu yana Afgan Merkez Bankası’nın rezervlerinin yarısının “11 Eylül 2001 saldırılarının kurbanları için tazminat” olarak kullanılmasını emretmesi, Afgan halkında büyük bir öfkeye neden oldu. ABD hükümetini hırsızlıkla suçlayan ve 7 milyar doların tamamının derhal serbest bırakılmasını talep eden binlerce kişi 15 Şubat’ta Kabil sokaklarına çıkarak protesto gösterileri düzenledi.

Vietnam’da grevler

Vietnam’da Nghe An eyaletinde Tayvanlı Ayakkabı fabrikasında çalışan 4.600 işçi 6 gün süren grevlerinin ardından taleplerini kabul ettirdiler. İşçiler kapitalist patronun temel ücretlerde yüzde 6’lık bir ücret artışını kabul etmesinin ardından, 14 Şubat Pazartesi günü işe döndüler. Belirli ödeneklerde de artış olacak.

Pazartesi günü ise, Bac Ninh eyaletinde bluetooth kulaklıklar üreten Cresyn Hanoi Co. Elektronik Fabrikasında 2 bin işçi ücret artışı ve tatil ikramiyesi talep ederek greve başladı. Burada da işçiler aynı zamanda düzenli korona testleri ve iş kıyafetleri de talep ediyorlar.

Sudan’da rejime karşı kitlesel gösteriler

Sudan’da 14 Şubat’ta binlerce kişi ülkedeki askeri rejimin sona ermesi talebiyle sokaklara döküldü. En kitlesel gösteriler Hartum, Omdurman, Port Said ve Batı Dafur bölgelerinde gerçekleşti.

Gösterilerde bir kişi polis kurşunu ile hayatını yitirdi. Böylece Ekim 2021’deki askeri darbeden bu yana öldürülenlerin sayısı 80’i aştı. Sudan’da direniş hareketi askeri diktatörlüğe son verilmesi ve siyasi mahkumların serbest bırakılması taleplerinde ısrar ediyor.

Avustralya’da hemşireler greve gitti

Avustralya’nın Yeni Güney Galler eyaletinde, yaklaşık 125 hastanede binlerce hemşire greve gitti. Sağlık emekçileri daha fazla personel, ücretlerin sınırlandırılmasına son verilmesi ve daha iyi çalışma koşulları talep ediyorlar. Bu, 2013’ten bu yana ülke çapındaki ilk sağlık grevi. Hemşireler birçok şehirde gösteri yaptılar. Sidney’de Parlamento’ya yürüyen hemşireler, dayanılmaz çalışma koşullarına son vermek için sağlık hizmetlerine önemli ölçüde daha fazla bütçe ayrılmasını talep ettiler.

Korona pandemisi, ülkede sağlık sisteminin zayıf yönlerinin altını çizdi ve sağlığa her şeyden önce büyük ölçüde yetersiz finansman ayrıldığını gözler önüne serdi.

İngiltere’de yaşam koşullarını protesto gösterileri

İngiltere’de, artan yaşam maliyetlerini protesto etmek için 12 Şubat Cumartesi günü yaklaşık 25 şehirde gösteriler düzenlendi. Londra’da göstericiler özellikle kira, ısınma ve temel ihtiyaçlar için artan fiyatları protesto etmek için Westminister’daki parlamento önüne yürüdü ve Boris Johnson’ın istifasını istedi. Gösteriler Halk Meclisi hareketi ve sendikalar tarafından organize edildi. Ana talep, krizin maliyetinin kitlelere yüklenmesi yerine zenginlerden alınan vergilerin artırılmasıydı.

Endonezya’da örme fabrikasında grev

Endonezya’nın Java adasındaki Semarang yakınlarındaki Tengaran’daki PT Nesia Pan Pacific örme triko fabrikasında yaklaşık 4.000 işçi 11 Şubat’ta greve gitti. Güney Koreli tekelin yeni yönetimi, Pazartesi ve cuma günleri hastalık vb. nedenlerle devamsızlığın ücret kesintilerine yol açacağını açıklamıştı. İşçiler şimdi genel müdür ve fabrika müdürünün değiştirilmesini talep ediyor.

Endonezya’nın Sulawesi adasında, Parigi Moutong bölgesindeki çiftçiler ve bölge halkı da cumartesi günü, PT Trio Kencana altın madenini protesto gösterisi yaptılar. Göstericiler bir yolu saatlerce abluka altında tutarak protestolarını sürdürdüler. Polis, Trans Sulawesi yolunu zorla açtı ve 21 yaşındaki bir protestocuyu vurarak öldürdü.

Bölge halkı uzun süredir altın madenine karşı çıkıyor. Çiftçiler Sendikası da yaklaşık 15.000 hektarlık arazi üzerinde hak iddia ediyor, kaymakamın madene verilen imtiyazı kaldırmasını istiyor.

Zimbabve’de öğretmenler grevde

Zimbabve’de Covid-19 pandemisi nedeniyle uzun süredir kapalı olan okullar 14 Şubat Pazartesi günü yeniden başlayacaktı. Ancak, öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu, hükümet makul ücret artışı talebini kabul etmediği için görevlerine başlamayı reddetti.

Öğretmenler sendikası, öğretmenlere ücretlerin ABD Doları üzerinden ödenmesi için mücadele ediyor. Öğretmenler ücretlerini 2018 yılına kadar ABD Doları olarak almıştı. Ulusal para biriminde ödendiğinden beri, öğretmenlerin gerçek ücretleri yüzde 50 düştü. Hükümet grevdeki öğretmenleri meslekten men etmekle tehdit ediyor.