Dünyada işçi ve emekçi eylemleri…

Dünyanın birçok ülkesinde işçi ve emekçilere yönelik saldırılar, on binlerce işçi ve emekçinin katıldığı kitlesel grev, eylem ve gösterilerle protesto ediliyor…

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 23 Mayıs 2022
  • 19:15

Dünyanın birçok ülkesinde işçi ve emekçilere yönelik saldırılar, on binlerce işçi ve emekçinin katıldığı kitlesel grev, eylem ve gösterilerle protesto ediliyor…

Yeni Zelanda'da halk sağlığı çalışanları grev yaptı

Uzun zamana önce duyurusu yapılan sağlık emekçilerinin grevi, 16 Mayıs'ta gerçekleştirildi. Yeni Zelanda'da yaklaşık 10 bin halk sağlığı çalışanı ülke genelinde 24 saatlik greve gitti. Laboratuvar çalışanları, anestezi uzmanları, terapistler dahil olmak üzere kliniklerdeki bilimsel ve teknik personel için talep edilen ücret artışı konusunda yapılan müzakereler 18 aydan beri devam ediyor.

Grevciler kliniklerin önünde toplanarak protesto gösterisi yaptı. Doktor ve hemşireler greve katılmadı. Buna rağmen grevden dolayı klinik hizmetleri büyük ölçüde aksadı, ameliyatlar iptal edilmek zorunda kaldı.

Portekiz'de demir yolu işçilerinden bir günlük grev

Portekiz'de ulaşım işçileri 16 Mayıs'ta 24 saatlik bir grev gerçekleştirdi. Ulaşım İşçileri Sendikası Fectrans'ın verdiği bilgiye göre, CP (Comboios de Portugal) demiryolu işçilerinin yüzde 95'i greve katıldı. Demiryolu ulaşımı ülke çapında durma noktasına geldi. Grevlerin bir kısmı 15 Mayıs günü başladı ve 17 Mayıs gününe kadar devam etti. Grevciler her demiryolu işçisi için 90 avro ücret artışı talep ediyor.

Hırvatistan'da kürtaj hakkı için gösteriler

Zagreb'de binlerce kişi kürtaj hakkı için sokaklara dökülerek gösteri yaptı. Gösteriler 6 aylık hamile bir kadının doğmamış bebeğine beyin tümörü teşhisi konulmasına rağmen birkaç kliniğin kürtaj yapmayı reddetmesi üzerine başladı. Göstericiler, "Kadın sağlığını tehlikeye atmaya son!" yazılı pankartlar taşıdı.

Hırvatistan'da bazı gerici çevreler mevcut kürtaj hakkını sınırlamaya çalışıyor ve çoğunluğu Katolik olan ülkede giderek daha fazla doktor kürtaj ameliyatı yapmayı reddediyor.

Çad'da öğrenciler protesto gösterileri yaptı

Çad'da binlerce öğrenci 14 Mayıs günü, Fransız birliklerinin ülkeden çekilmesini talep etmek için en az üç şehirde sokaklara çıktı. Başkent N'Djamena'da polis göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandı. Eski sömürgeci güç Fransa'ya bağlı askeri birlikler, 1960'taki bağımsızlıktan bu yana Çad'da bulunuyor. Başkan Idriss Deby ve halefinin bugüne kadar yozlaşmış rejimi desteklemeye devam etmeleri, kitlelerin öfkesini büyütüyor.

Arjantin'de enflasyona karşı protestolar

Arjantin'de on binlerce kişi "yoksulluk ve açlığa karşı istihdam ve ücret artışı" talebiyle 12 Mayıs'ta düzenledikleri protestolarla adeta hayatı durma noktasına getirdi. Ülkede fiyatların nisan ayında yüzde 6 artmasının ardından çok sayıda kuruluş protesto çağrısında bulunmuştu. 2022'nin ilk dört ayında Arjantin'de fiyatlar yüzde 21 arttı. Göstericilerin öfkesi, Uluslararası Para Fonu ile kamu borcunu azaltmayı yani kamu harcamalarını kısmayı hedefleyen yeni bir kredi programı imzalayan hükümete yöneliyor. Göstericiler borç geri ödemelerinin durdurulmasını talep ediyor.

Güney Afrika'da Arcelor Mittal'da grev

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde kıtanın en büyük metal tekeli Arcelor Mittal'da işçiler 12 Mayıs'ta greve başladı.

Numsa Sendikası %10 ücret artışı, geçici işçilerin kalıcı istihdamı, geçici çalışmanın kaldırılması, barınma yardımı ve tıbbi bakım konusunda yardım talep ediyor. Arcelor patronları ise, sadece %5 ücret artışı teklif ediyor.

Arcelor patronları, en düşük işçi maaşının 21.000 R (1.240 €) olduğunu iddia ederken, Numsa işçilerin sadece 7000 Rand (414 €) aldığını söylüyor. Ülkede yakıt, elektrik ve gıda maddelerinin fiyatları son aylarda aşırı derecede arttırıldı.
Arcelor Mittal, yüksek fırın, kok pili ve çelik fabrikası işçilerinin grev yapmasını yasaklayan bir ihtiyati tedbir kararı aldırdı. Bunun nedeni, Arcelor'un üretimin bu bölümlerinin "temel hizmetler" olarak ilan etmesiydi. Bu konuda bir karar verilinceye kadar, belirtilen alanlarda çalışanların çoğunluğunu oluşturan olan işçilerin greve gitmesine izin verilmiyor.

İran'da artan fiyatlar kitleleri sokağa döktü

İran'da hükümetin sübvansiyonları kaldırmasının ardından bazı gıda fiyatlarının artması ve kimi gıda maddelerinde kıtlık yaşanması sonucu halk sokağa döküldü. Gösterilerde “Korkmayın, korkmayın, hepimiz birlikteyiz!" şiarları haykırıldı. Protesto gösterileri ülkenin farklı eyaletlerine yayıldı.

Kitleler temel gıda maddelerine uygulanan fiyat artışlarını ve rejimin politikalarını eleştiriyorlar. Hükümet, internet bağlantısını keserek protestoların daha çok yayılmasını engellemeye çalışıyor. Yansıyan haberlerde, protestolara katılan 5 kişinin hayatını kaybettiği iddia edildi ve polisin onlarca kişiyi gözaltına alındığı belirtildi.

İran'da otobüs sürücüleri greve gitti

İran'da geçen haftadan beri yemeklik yağ, süt ürünleri dahil olmak üzere temel gıda maddelerinin fiyatlarına yapılan zamlar protesto ediliyor. Sokaklara çıkan emekçiler fiyatların geri çekilmesini talep ediyor.

16 Mayıs'ta başkent Tahran'da şehir içi otobüs şirketinde çalışan otobüs şoförleri de ücretlerinin artırılması talebiyle greve gitti. Maaşları yaşam giderlerini karşılayamadığı için eyleme geçen otobüs sürücüleri, belediyeden, çalışma komitesinin önerdiği yüzde 10'luk ücret artışını uygulamasını talep ediyor. Grev nedeniyle Tahran'ın bazı bölgelerinde trafikte kaos yaşandığı bildirildi.

Çin'de öğrenciler eşit haklar için gösteri yaptı

Çin'de 15 Mayıs'ta yaklaşık 300 öğrenci Pekin'deki seçkin Beida Üniversitesi kampüsünde eylem yaptı. Öğrenciler, üniversite kampüsündeki karantina önlemlerini protesto ettiler. Yetkililer, bir yurdun etrafını çitlerle çevirerek öğrencilerin laboratuvarlara ve kütüphanelere erişimini engelledi. Özellikle önlemlerin çalışanlar ve öğretmenler için eşit olarak uygulanmamasına öfkelenen öğrenciler çiti yıktılar. Bunun üzerine adım atan üniversite yönetiminin tedbiri resmi olarak geri çektiği açıklandı.

ABD'de kürtaj yasağı protestoları 450 noktada gerçekleşti

ABD'de 14 Mayıs'ta ülke genelinde 450'ye yakın noktada "Bizim Bedenlerimiz. Bizim Geleceğimiz. Bizim Kürtajlarımız" sloganıyla protestolar düzenlendi. ABD'de Yüksek Mahkemenin ülke genelinde kürtaj hakkını koruyan 1973 tarihli Roe-Wade kararını iptal edeceğine dair taslağın basına sızmasıyla kürtaj yeniden ülke gündemine oturdu.

Geniş bir ittifak, Yüksek Mahkeme'nin kürtaj hakkını ortadan kaldırmaya yönelik kararını protesto etmek için eylem çağrısında bulundu. Her birine 20 binin üzerinde kişinin katıldığı gösteriler New York ve Washington DC'de gerçekleştirildi. Chicago, Atlanta, Los Angeles, San Diego, Phoenix, Seattle, Fort Lauderdale ve diğer kentlerde yapılan gösterilere de binlerce kişinin katıldığı bildirildi. Kürtajın yasaklanması için yapılan hazırlıklar, ABD’de gerici-faşizan zihniyetin yönetim üzerindeki etkisinin artmakta olduğuna işaret ediyor.

Meksika'da kadına şiddet ve kadın cinayetleri protestoları

Meksika'da kadınlar, son zamanlarda artan kadın cinayetlerini protesto etmek için alanlara çıkmaya devam ediyor. Başkent Meksiko City'de bir araya gelen kadınlar, kadın cinayetlerini protesto etmek için siyah duvaklar takarak gösteri düzenledi. Geçtiğimiz ay da başkent ve ikinci büyük kent olan Monterrey'de kadına yönelik şiddeti protesto etmek için kadınlar yine sokaklara çıkmıştı. Kadına yönelik şiddetin yaygın olduğu Meksika’da, bu vahşete karşı güçlü bir kadın muhalefeti de var.