Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ‘İş Organizasyonu ve Çalışma Zamanı Düzenlemeleri’ araştırma sonuçları Türkiye’de zaman baskısıyla artan sömürünün yoğunluğunu gözler önüne serdi. Araştırmada, emekçilerin %41,5’i zaman baskısı altında çalıştığını belirtti.
2019 yılının II. Çeyreğinde (Nisan-Mayıs-Haziran) Hanehalkı İşgücü Araştırması ile birlikte hazırlanan araştırma sonuçlarına göre ücretlilerin sadece %6,2’si çalışma zamanının başlangıç ve bitişine kendisinin karar verebildiğini belirtti.
Bazı işkollarında saatlik izin almak bile çok zor
Saatlik izin almak yüzde 97,8’le nitelikli tarım, ormancılık ve su ürünlerin işkollarında kolay olduğu tespit edildi. Buna karşın izin almanın zor olduğu işkolları şu şekilde ifade edildi:
“Bir çalışma günü içerisinde saatlik izin alabilmenin en zor olduğu meslek grubu %31,6 ile tesis ve makine operatörleri ve montajcılar oldu. Aynı meslek grubunda çalışanların %40,4’ü ise üç iş günü içerisinde takip eden birkaç gün için izin alabilmenin zor olduğunu belirtti.”
Her iki işçiden biri zaman baskısı altında çalışıyor
Bültende, çalışanlar üzerindeki zaman baskısıyla ilgili “Araştırma sonucuna göre, çalışanların %41,5’i zaman baskısı altında çalıştığını belirtirken geri kalan %58,5’i çalışırken zaman baskısı yaşamadığını ifade etti” denildi. Ayrıca, ücretli veya yevmiyeli çalışanlar içerisinde zaman baskısı altında çalışanların oranı %47,3 oldu.
Ücretlilerin %59,9’unun işyerinde bulunma veya çalışma saati kaydının tutulduğu belirtilen bültende, çalışma saatleri dışında kendisiyle işle ilgili iletişime geçildiğini ifade eden çalışanların oranı %31,3 oldu.
İşyerine ulaşım süresinin ise yüzde 60,6’sının yarım saatin altında olduğu belirtilen araştırma sonucunda işyerine ulaşımın mesai saatleri dışında tutulduğu belirtilmedi.