VİP Giyim’de kadın işçiler direnişte: “Haksızlığa dur demenin zamanı gelmişti”

VİP Giyim’de sendikalaşan ve işten atma saldırısıyla karşılaşan işçilerin direnişi 10. gününü geride bıraktı. İşçilerden Nimet Özkaya, çalışma koşullarını, örgütlenme ve direniş sürecini anlattı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Kasım 2019
  • 21:39

Kocaeli Darıca’da bulunan VİP Giyim fabrikasında sendikalaşma çalışması yürüten kadın işçiler işten atma saldırısı sonucunda direnişe başladı.

10 gündür fabrika önünde yağmur çamur demeden hakları için direnen işçiler insanca bir yaşam için DERİTEKS sendikasında örgütlendiklerini dile getirdiler.

Kızıl Bayrak’a konuşan direnişçi işçilerden Nimet Özkaya, VİP Giyim’de 23 sene emek verip alın teri döktüğünü belirterek çalışma şartları hakkında şunları söyledi:

“Zaman geçtikçe içeride şartlarımız çok zorlaştı, ustalarımız müdürlerimiz hiçbir sıkıntımızı dinlemediler. Yemeklerimiz çok kötüydü, haftanın 4 günü insanlar ya evden getiriyordu ya da dışarıdan alıyorlardı. Lavabolarımız çok kirliydi, 550 kadının çalıştığı yerde 3 tane temizlikçimiz vardı, maaşlarımız sadece asgari ücretti hiç bir hakkımız yoktu. Yazın içerisi çok sıcak oluyordu, söylediğimizde evinizden vantilatör getirin diyorlardı.”

Sendikadan zorla istifa ettirdiler, şifresini vermeyeni işten çıkardılar”

Bu kadar haksızlığa dur demenin zamanı gelmişti, bizi savunacak arkamızda duracak güçlü bir örgütlülüğe ihtiyacımız vardı” diyen Özkaya, DERİTEKS Sendikası Tuzla Şube Başkanı ile tanıştıklarını ve fabrikada örgütlenmeye başladıklarını ifade ederek şöyle konuştu:

“Örgütlenme sürecimiz çok hızlı ilerledi. Faaliyetimiz hızlı ilerlerken bundan haberdar olan yönetim, ustalar, patronlar, elemanlara mobbing uygulaması yaptılar. İnsanlardan zorla e-devlet şifrelerini alarak sendikaya üye olup olmadığına baktılar. Üye olanları istifaya zorladılar, şifre vermeyenleri de işten çıkardılar. 17 üyemizi işinden ettiler, son olarak da Kadriye Horlu arkadaşımızı çıkardılar. Biz de kapıda direnişi başlattık.”

Bugün direnişlerinin 10. gününde olduğunu belirterek kadın işçilere seslenen Nimet Özkaya, bütün emekçi kadınların desteğini beklediklerini ifade ederek “Baskılar bizi yıldıramaz, kadınız güçlüyüz kazanacağız” dedi.