MİB: Valfsan işçileri kendi yolunu çizmelidir!

Mevcut tablonun, her iki durumda da bizlere ve Valfsan işçilerine anlattığı tek bir şey vardır: İşçiler sendikaların başına çöreklenmiş sendika ağalarının peşinden gitmeyi bırakıp, onları kendi çizdikleri yolda sürüklemelidir. Bunu yapmayan, başaramayan işçilerin geldiği tablo, tüm ülke çapında bu durumdan farksız değildir!

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Ekim 2020
  • 19:29

Pandemi sürecinin başından beri yoğun bir çalışma temposunun olduğu, hafta sonu yasaklarında dahi fazla mesainin dayatıldığı Valfsan’da 17 işçi ücretsiz izne çıkarıldı. Ücretsiz izne çıkarılan işçilerden 8’i tazminatını alarak anlaşmalı bir şekilde işten ayrılırken 9 işçi ise istemedikleri halde izne çıkarılmış durumdalar.

İşin ilginç olan kısmı ise Valfsan'da Birleşik Metal-İş yetkili ve bütün bunlar olurken sadece izlemekle yetiniyor. İşyeri temsilcileri patronun İK memurları gibi davranıyor. Fakat, işçilerin bu durumun kabullenilmemesi gerektiği noktasında basınç oluşturmasından ve Sinbo işçilerinin yakın zamandaki mücadelesini örnek vermelerinin ardından Birleşik Metal-İş'in İstanbul Şubesinin ağaları harekete geçme kararı aldı. Ama onu da şarta bağlayarak işçileri tehdit ettiler: “Sakın MİB'e haber vermeyin, sizi burada bırakırız!”

Bu sabah işçilerle göstermelik olarak fabrika önüne giden şube yöneticileri kapıdan içeri alınmadı, sendika avukatları ise sadece “zorla ücretsiz izne çıkarma” diye tutanak tuttu. Birincisi, eğer bir sendika yetkili olduğu işyerine giremiyor, üyelerinin işten atılmasından haberi olmuyor, buna dahi engel olamıyorsa bu sendikanın hükmü tartışmalı değil midir? Tersinden, bu sürecin en başından beri sendikanın haberi olmadan işlemesi bürokratik olarak çok mümkün değil. Bu durumun bilinmesine rağmen sendikanın bu süreç boyunca sessiz kalıp, işçilerin dayatması ile kıpırdanmak zorunda kalması ayrı bir utanç durumudur!

Ancak, mevcut tablonun, her iki durumda da bizlere ve Valfsan işçilerine anlattığı tek bir şey vardır: İşçiler sendikaların başına çöreklenmiş sendika ağalarının peşinden gitmeyi bırakıp, onları kendi çizdikleri yolda sürüklemelidir. Bunu yapmayan, başaramayan işçilerin geldiği tablo, tüm ülke çapında bu durumdan farksız değildir!

Ücretsiz izin, KÇÖ, esnek çalışma, işten atılma vb. gibi onlarca birikmiş soruna karşı bugün işçilerin yapması gereken şey, kendi talepleri etrafından birleşip sendikal bürokrasinin aldatmacalı kükremelerine kanmadan kendi yolunu yürümektir.

Metal İşçileri Birliği-MİB