Valfsan işçileri direnişlerinin 3. gününde

Tuzla’daki fabrikada, işten atma saldırısına karşı Serbest Bölge girişinde direnişlerini sürdüren işçiler Kızıl Bayrak’a konuştu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 30 Ekim 2019
  • 17:37

Tuzla’da Valfsan fabrikasında işten atma saldırısına karşı direnişe geçen işçiler, işten atılma süreçlerini anlatarak işe geri dönene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

11 Ekim’de işten çıkarılan ve 24 Ekim’de Serbest Bölge önünde direnişe geçen Valfsan işçileri bugün de sabah 06.30’dan itibaren önlükleriyle işçi servislerini karşılamaya başladı.

İşçilere baskı ve mobbing: İş kazasında yaralanan işçiye ihtar!

Serbest Bölge önünde sohbet ettiğimiz Valfsan işçileri, içerideki baskı ve mobbing sonucu temsilcilerin yönlendirmesiyle işten çıkarıldıklarını ifade etti. Atılan işçilerden Vedat Palantöken içerideki baskıya örnek olarak tek presten çift prese geçiş sürecini anlattı. Tek presten çift prese geçişe temsilciler Berrin Topaloğlu ile Ali Aslanoğlu’nun da destek verdiğini, geçiş sırasında kalite noktasında kendilerine herhangi bir baskı yapılmayacağının söylendiğini ancak geçiş tamamlanınca bu sebepten sürekli tutanaklar yediklerini ifade etti. Tutanağa gerekçe olarak gösterilen bozuk malların kim tarafından çıkarıldığı dahi tespit edilmeden göze batan isimlere tutanak tutulduğunu söyledi. Hatta kendisinin de içeride iş kazası geçirdiğini, yaralandığı yetmezmiş gibi üzerine iş kazası sebebiyle ihtar çekildiğini söyleyen Palantöken bu baskılara ses çıkardıkları için işten atıldıklarını söyledi.

“Tazminatlarımızı gasp etmek istediler”

İşten çıkarıldıkları süreçte ilk olarak 17. maddeden işlem yapıldığını ancak sonrasında 5 kişi için gerekçenin 25/2’ye çevrilerek kıdem ve ihbar tazminatlarına el konulmak istendiğini ifade eden işçiler, bu ayak oyununa geçit vermediklerini söyleyerek şu an tazminatlarını aldıklarını, hukuki süreci de işlettiklerini belirtti. Konuştuğumuz işçiler, 25/2’nin 17. maddeye çevrilmesinin, kıdem ve ihbar tazminatlarını almalarının bir lütuf olmadığını, asıl talepleri olan işe iade için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Direnişteki işçilere karalama

Kapı önü direnişi kararını atılan 10 işçi olarak aldıklarını, direnişe fiili bir şekilde çıktıklarını ifade eden işçiler şubeden destek beklediklerini söylüyorlar. Birleşik Metal-İş İstanbul Şubesi’nin konuyla ilgili kamuoyuna yönelik herhangi bir açıklaması bulunmazken sendika, çalışan Valfsan işçilerini de konu hakkında bilgilendirmiş değil.

Bekleyişteki Valfsan işçileri, temsilcilerin içeride kara propagandaya başvurduğunu söyleyerek kendilerine dair “para aldılar” gibi söylentilerin yayıldığını ifade ediyorlar. Serbest Bölge fabrikalarındaki işçiler, “Direnişteki işçilere desteğe giderseniz tazminatsız işten atılırsınız” denilerek korkutuluyorlar.

İlk olarak Serbest Bölge önüne bir çadır kuracaklarını söyleyen Valfsan işçileri, süreç geliştikçe farklı yol ve yöntemlerle seslerini her yere taşıyacaklarını ifade ederek “Atılan işçilerin geri alınması”, “içeride demokratik yöntemlerle temsilcilik seçimlerinin yapılması” ve “işçi kıyımına son verilmesi” talepleri ile mücadeleye devam edeceklerini söylediler.

Kızıl Bayrak / Tuzla