MESS’in kölelik dayatmalarını yırtıp atalım!

MESS’in bu kavga davetini birliğimizi sağlayarak, insanca çalışma ve yaşam koşulları için “İşgal, Grev, Direniş” bayrağını yükselterek yanıtlayalım.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 21 Aralık 2020
  • 14:39

MESS ve Birleşik Metal-İş arasında süren ve 15 fabrikadan yaklaşık 1900 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesinde anlaşmazlık zaptı tutuldu. 18 Aralık’ta yapılan son toplantıda MESS’in teklifi de ortaya çıktı. MESS; Schneider Enerji, Grid Solutions Enerji, Schneider Elektrik ve ABB Power Grids fabrikaları için, ilk 6 aylık enflasyon oranında (yüzde 5,49), diğer 6’şar aylık dönemler için de o dönemde gerçekleşecek enflasyon oranlarında zam teklif etti. Arıtaş fabrikası içinse, ücret zammı ve sosyal haklar konusunda yıllık enflasyon oranında (yüzde 11,39) artış teklif edildi.

Ortak mücadele şart!

MESS’ten ayrılarak EMİS’i kuran sermayedarların tekrardan MESS’e üye olması ile Grup TİS’ten de vazgeçilmiş oldu. Birleşik Metal-İş’in geçtiğimiz sözleşmelerde “MESS’ten ayrıl, sözleşme imzalayalım” politikasının bir sonuç üretmediğini, sınıfı böldüğünü görmüş olduk. Öncesinde 15 fabrikada çalışan 1900 işçi için ortak sözleşme masası kurulurken, bu sene Birleşik Metal-İş yönetimi her bir fabrika için ayrı taslaklar hazırladı. EMİS, MESS’e katılıp gücünü birleştirirken biz bölündük, dağıtıldık. Bu şekilde birleşik mücadele etme zeminlerimiz ortadan kaldırılmak isteniyor.

Kardeşler, bu planlara geçit vermeyelim. Taslaklarımız ayrı da olsa mücadelemizin ortak olduğunu görelim, omuz omuza verelim, “ya hep beraber ya hiçbirimiz!” demekten vazgeçmeyelim. Zira MESS, zayıf halka yaratıp bugün bizlere, önümüzdeki yıl içerisinde görüşmeleri başlayacak olan metal grup TİS’lerinde ise on binlerce metal işçisine kölelik koşullarını dayatmaya hazırlanıyor.

MESS aynı zamanda yıllardır hayalini kurduğu 3 yıllık sözleşme, ikramiyelerin fiili çalışmaya bağlı olarak ödenmesi, denkleştirme ve telafi çalışma yapılması, deneme sürelerinin 4 aya çıkarılması gibi maddeleri de taslağa koymuş durumda. Bunların kaba kölelik dayatmaları olduğuna kuşku duymamak gerekir. Bize düşen bu kölelik taslağını yırtıp atmaktır.

Parola belli: İşgal, Grev, Direniş!

Kardeşler, Birleşik Metal-İş bürokrasisinin bizleri bölen adımını boşa düşürmek için, MESS’in kölelik dayatmalarını reddetmek için fabrika fabrika TİS komitelerinde birleşelim. Fabrikalar arası koordinasyon sağlayarak birbirimizden haberdar olalım, taslaklarımız başka da olsa hiçbir kardeşimizi yarı yolda bırakmayalım.

Bu süreçte TİS görüşmelerinin kapalı kapılar ardında yürütülmesine izin veremeyelim. Sendika bürokratlarının bizleri haberdar ettiği bir süreç değil, başından sonuna kadar bizlerin içinde olduğu bir TİS süreci örgütleyelim.

Unutmayalım; MESS’e taviz vermek sadece kendi TİS sürecimizi değil, önümüzdeki yıl başlayacak yüzbini aşkın metal işçisi kardeşimizin TİS sürecini de etkileyecektir. Yani sadece kendi fabrikamızı değil, sınıfımızı da düşünmeliyiz. Metal kodamanları kendi sınıflarının ortak çıkarlarını düşünüyor, güçlerini birleştiriyor, bizlere güvencesizliği, açlığı, köleliği dayatıyor. Biz de MESS’in bu kavga davetini birliğimizi sağlayarak, insanca çalışma ve yaşam koşulları için “İşgal, Grev, Direniş” bayrağını yükselterek yanıtlayalım.

Metal İşçileri Birliği