TCDD ve yandaş medyadan zam çarpıtması: “İndirim oranları değişti”

YHT hatlarında aylık abonman biletlerine yapılan yüzde 300’e varan zamlarla ilgili TCDD açıklama yaparak fahiş zammı “indirim oranları değişti” diye çarpıttı. Yandaş medya da “zam yalanlandı” diye fahiş zammı örtbas etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Ocak 2020
  • 15:17

AKP iktidarı ve tetikçi yandaş medyası, Türkiye kapitalizminin su yüzüne çıkan sosyal, ekonomik ve siyasal krizinin işçi ve emekçiler üzerine yıkılan ağır faturasını yalan ve çarpıtma ile örtbas etmekten geri durmuyor. Artan işsizlik, hayat pahalılığı, sefalet, AKP-MHP koalisyonunun savaş ve saldırganlık politikaları güzellemelerle çarpıtılıyor, yalan haberlerle kamuoyu yanıltılmaya çalışılıyor.

Son olarak da TCDD’nin Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatlarında aylık abonman biletlerine yaptığı yüzde 300’e varan fahiş zamlar çarpıtma ve sözde yalanlamalarla örtbas edilmeye çalışıldı. Fahiş zam haberleri üzerine “biletlere zam yapılmadığı” yönünde TCDD’den açıklama yapılırken, abonman biletlerindeki fahiş zamlar “indirim oranlarının değiştiği” ifadeleriyle gizlenmeye çalışıldı.

TCDD’nin “indirim oranları değişti” açıklaması

TCDD Taşımacılık tarafından yapılan açıklamada, 30 günlük abonman biletlerindeki fahiş zamlar açık bir şekilde verilmezken “indirim oranlarında değişikliğe gidildiği” belirtildi. Abonman biletleri haricindeki günlük biletlere zam yapılmadığı gerçeği üzerinden fahiş zam yokmuş algısı yaratmaya çalışan TCDD Taşımacılık, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bazı medya organlarında Yüksek Hızlı Tren (YHT) bilet ücretlerine fahiş zam yapıldığına ilişkin haberler yer almaktadır. Genel Müdürlüğümüzce işletilen YHT’lerin bilet ücretlerinde herhangi bir zam yapılmamıştır.

“YHT’lerin business ve ekonomi bölümü yolculuklarda kullanılan abonman kartlarına ait ücretlere uygulanan indirim oranlarında değişikliğe gidilmiştir. Yeni yapılan abonman ücret düzenlemesinde öğrencilerimize yüzde 50 indirim sağlanmıştır.”

TCDD’nin bu açıklaması yandaş medyada da “zam yalanı” diye çarpıtmaya konu edildi. Sabah, Takvim, Ahaber, Yeni Akit gibi bir dizi yandaş medya organlarında fahiş zamlar yokmuş gibi haberler yapıldı ve bu yöndeki haberler “yalan” denilerek hedef gösterildi. Oysa ki, YHT hatlarında 30 günlük abonman bilet ücretleri yüzde 300’e varan oranlarda zamlanırken, günlük ücretlerde değişiklik yapılmadı. Bununla birlikte, abonman biletlerindeki indirim uygulamaları yeniden düzenlendi, bazı indirimler kaldırıldı, bazılarının oranları düşürüldü.