“TÜPRAŞ yasa, sözleşme, sendika tanımıyor”

TÜPRAŞ’ta daha önce işten atılan ve geri alınan sekiz işçi işten atıldı. PİB işçilere “TÜPRAŞ işçisinin yapması gereken 8 işçi arkadaşına hiç bir bahane üretmeden sahip çıkmasıdır!” çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 11 Kasım 2023
  • 14:00

TÜPRAŞ’ta daha önce işten atılan ve geri alınan sekiz işçi işten atıldı. PİB işçilere “TÜPRAŞ işçisinin yapması gereken 8 işçi arkadaşına hiç bir bahane üretmeden sahip çıkmasıdır!” çağrısı yaptı.

Yaklaşık 7 ay önce 8 işçi, daha önce çıkarılan arkadaşlarının kendi aralarında yazışmalarını işverene göndermesi sonrası disipline sevk edilmişti. Disiplin kurulu iş akitlerinin feshi ile sonuçlandı. Toplu sözleşme gereği fesih durumlarında nihayi karar genel başkan ve genel müdürün görüşmesi sonucu karara bağlanır maddesine göre işten atılan işçiler işe geri döndü. 6 işçi başka ünitelere olmak üzere iş başı yaptılar. Ancak dün (10 Kasım) bu 8 işçinin iş akitleri 25/2 maddesince feshedilerek tazminatsız şekilde işten atıldı.

Bazı işçilerin 16-24 vardiyasına gelirken kartları okumadı. Alınan duyumlara göre TÜPRAŞ genel müdürünün mevcut sözleşmeyi yok sayarak ısrarla 7 ay önceki disiplin kurulu kararını uygulamakta ısrarcı olduğu belirtiliyor. 

Koç sermayesi TÜPRAŞ’ta sendikal örgütlülüğe saldırmaya, iş güvencesini ortadan kaldırmaya çalışıyor. Ücretlerin giderek düştüğü, baskı ve mobbingin arttığı TÜPRAŞ rafinerilerinde keyfi işten atmalar yaşanırken yetkisi sendika Petrol-İş Sendikası henüz konuya dair bir açıklama yapmadı.

Petrokimya İşçileri Birliği sosyal medya hesabından işçilere şu çağrıyı yaptı:

“Tüpraş yasa, sözleşme, sendika tanımıyor: İzmir rafineride 8 işçi işten atıldı!

Yaklaşık bir buçuk sene önce Tüpraş rafinerilerinde çok sayıda işçi performans bahanesiyle işten atılmaya çalışılmıştı. Sözleşmeyi, yasayı, sendikayı çiğneyen ve örgütlülüğü dağıtmayı hedefleyen bu saldırıya bütünlüklü yanıt verilememişti. Bu saldırının arkasından yaklaşık 7 ay önce 8 işçi , daha önce çıkarılan arkadaşlarının kendi aralarında yazışmalarını işverene göndermesi sonrası disipline sevk edilmişti. Disiplin iş akdinin feshi ile sonuçlandı. Toplu sözleşme gereği fesih durumlarında niyahi karar genel başkan ve genel müdürün görüşmesi sonucu karara bağlanır maddesine göre arkadaşlar işe geri döndü. 6 işçi başka ünitelere olmak üzere iş başı yaptılar. Bugün bu işçilerin iş akitleri fesh edildi.

Bazı işçilerin 16-24 vardiyasına gelirken kartları okumadı. Alınan duyumlara göre Tüpraş genel müdürünün mevcut sözleşmeyi yok sayarak ısrarla 7 ay önceki disiplin kurulu kararını uygulamakta ısrarcı olduğu belirtiliyor.

Tüpraş kapitalisti iş güvencesine, sendikal örgütlülüğe saldırmayı sürdürüyor. Buna karşı tereddütlü ve kararsız bir tutum daha büyük saldırılar için sermayeye ancak cesaret verir! Tüpraş işçisinin yapması gereken 8 işçi arkadaşına hiç bir bahane üretmeden sahip çıkmasıdır!”

PİB sosyal medya hesabından TÜPRAŞ işçilerinin sesini duyurdu ve şunları paylaştı:

“Tüpraş’ta iş güvencesini ortadan kaldırmak istiyorlar, sıra hangimize gelecek diye bakma noktasına geldik. İşin kötüsü Kocaeli rafineride şubeye muhalif işçiler işten atıldı, şube hiç utanmadan sendikaya da laf söylendiğini vurgulayıp bu saldırıda parmağı olduğunu göstermiş oldu. Petrol-iş resmen sermaye ve sendika bürokratları iş birliğiyle bitirilmek isteniyor. Geleceğimiz için bu saldırılara işçinin kendisi yanıt vermek zorunda başka kimseden hayır yok!”

Kızıl Bayrak / İzmir