“TÜPRAŞ kâr rekorları kırıyor, işçiye sefalet dayatıyor!”

TÜPRAŞ ve Petrol-İş arasında ek zam görüşmesinde yüzde 50 zam yapıldığı işçiler duyuruldu. TÜPRAŞ işçileri, verilen düşük zamma “#tuprasyaniyor” diyerek tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Temmuz 2023
  • 08:00

TÜPRAŞ ve Petrol-İş arasında ek zam görüşmesinde yüzde 50 zam yapıldığı işçiler duyuruldu.

Petrol-İş İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman TÜPRAŞ şube başkanları, işyeri temsilcilerinin de katılımı ile gerçekleştirilen görüşmeden sefalet sonucu çıktı.

Yapılan son görüşmede ise sendika işçilere attığı mesajda şunları ifade etti:

“Değerli arkadaşlar, 18.07.2023 tarihinde Genel Merkez Yönetimi, Şube Başkanları, baştemsilci ve temsilci arkadaşlar ile durum değerlendirme toplantı sonucunda gündemimiz olan temmuz ayı enflasyon oranı üzerine yapılacak ücret zammı iyileştirmesi toplamda yüzde 50 olarak uygulanacaktır. Birleştirilmiş Sosyal Yardım ücretinde de yüzde 50 artış ile 2 bin 100 TL’ye çıkarılmıştır”

Sonucu şube binalarında bekleyen TÜPRAŞ işçileri, verilen düşük zamma tepki gösterdi.

Aliağa TÜPRAŞ’ta çalışan işçiler bu sabah (19 Temmuz) vardiya giriş çıkışında temsilcilik binasında Petrol-İş Aliağa Şube yöneticilerinin yaptığı açıklamada bir araya geldi. Evrensel'de yer alan habere göre sabah vardiyası işçileri düşük zammı kabul etmediklerini söyleyerek iş başı yapmadı.

***

Petrokimya İşçileri Birliği, sefalet zammına tepki gösterdi ve şunları söyledi:

“TÜPRAŞ kâr rekorları kırıyor, işçiye sefalet dayatıyor!

TÜPRAŞ, 2023 yılının ilk üç ayında 6 Milyar 748 Milyon TL net kâr açıklayarak geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 5 kat artış kaydederek konsensüs tahminlerini geride bıraktı. Net kâr rakamı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %511 arttı. Fortune 500 Türkiye listesinde ise 2. sırada yer aldı. Kâr rekorları kıran TÜPRAŞ kapitalisti işçinin ek zam talebini görmezden gelmeye devam ediyor, 'ekonomik şartlara göre iyileştirme yapılabileceğini' yani düşük zam verileceğini önden söylüyor. Ocak ayından bu yana işçiyi oyalayan yönetim pek muhalif olduğu AKP iktidarının sunduğu tüm imkanlardan faydalanıyor. Grev ve eylem yasakları/engellemeleri, baskı ve mobbingin had safhaya çıkarıldığı ülkede fabrikalarımızdaki çalışma koşullarımız da aynı şeyler yaşanıyor, git gide kötüleşiyor.

İşçi sınıfı ve emekçilerin fakirleştiği, ekonomik krizi fırsata çevirip zenginleşen kapitalistlerin “kriz var …” ile başlayan düşük ücret dayatma bahanelerini boşa çıkaralım. Krizin faturasını ödemeyeceğiz diyelim!”

“TÜPRAŞ yanıyor”

TÜPRAŞ işçileri Twitter’da “#tuprasyaniyor” etiketiyle ek zama tepki gösterdi. Yoksulluk sınırının altında ücretlerle çalışmayı kabul etmeyen işçiler “#tuprasyaniyor tüpraş işçisi yanıyor petrol iş seyrediyor” dedi.

Petrokimya İşçileri Birliği’nin sosyal medya hesabında tepkilerini dile getiren işçiler ise şunları ifade ettiler:

“Koç Holding petrol İş sendikasıyla yaptığı görüşmede bizi resmen yoksulluk sınırının altında bir ücret vererek sefalet ücretini dayattılar. Biz diğer aynı iş kollarındaki rafinerilerden ücretlerin yarına kadar düştük.

+ Yoksulluk sınırı altındaki ücreti asla kabul etmiyoruz. tüpraş işçisi yoksulluk sınırının altına mahkum edildi geçinemiyor!” #TÜPRAŞ

TÜPRAŞ İzmir Rafineri'den bir işçi:

“İşçiye sormadan %50’ye imza atan petrol iş sendikası hesap versin. Kar rekorları kıran Koç Holding için mi, yoksa yoksul bile sayılamayan Tüpraş işçisi için mi masada?”

İzmir TÜPRAŞ’tan başka bir işçi diyor ki:

“Bıçak kemiğe dayandı kimsenin ne işverenden ne sendikadan korkusu yok. Bedel ödemeye hepimiz hazırız. İşçi istifalara hazırlanıyor sırasıyla Vakıf ve sendika işveren baskıyla işten çıkarmak istese işçi razı ver tazminatımızı hepimizi işten çıkar gücün yetiyorsa. İşçiye rağmen imzalanırsa bedelini herkes ağır öder...”