TPI'da direniş sürerken sendika geçmiş teklifi oylatıyor!

İzmir Petrol-İş Şube Başkanı Orhan Zengin, fabrikaya gelerek yönetimin daha önce sunduğu %30+9’luk teklifini oylattı. 4 defa oylama yapılmasına rağmen işçiler her seferinde bu teklifi kabul etmedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 18 Temmuz 2022
  • 15:20

16 Temmuz gecesi TPI'da, işçileri izinde olan Sasalı fabrikasında gelişmeler yaşandı. TPI 2 (Menemen) fabrikasında günlerdir direniş sürerken, TPI 1 (Sasalı) fabrikasında da dün gelen gece vardiyası iş başı yapmayarak direnişe başladı. 

İzmir Petrol-İş Şube Başkanı Orhan Zengin, fabrikaya gelerek yönetimin daha önce sunduğu %30+9’luk teklifini oylattı. 4 defa oylama yapılmasına rağmen işçiler her seferinde bu teklifi kabul etmedi. Ekip liderlerinin işçileri ayrıştırarak iş başı yapmaya ikna etmeye çalıştığı, işçilerin kaptanlarını görevden almakla ve çıkarılan işçilerin hepsini almamakla tehdit edildiği aktarıldı. Ekip liderlerinin önerisiyle iki fabrikaya da sandık kurularak teklif son defa oylanacak. Bugün saat: 17.00’a kadar işçilerin %9’luk zam teklifini kabul edip etmeyeceği oylanacak. 

Petrokimya İşçileri Birliği, yaşanan gelişmeler üzerine bir açıklama yayınladı. 

Yayınlanan açıklama şöyle:

“Kazanmak için safları sıklaştıralım!

 TPI işçisi arkadaşlar, direnişimiz kritik bir safhadan geçmektedir. Taleplerimiz net olmasına rağmen sendika tarafından önümüze sandık konuldu. Oysa sandıkla önümüze konulan teklifleri daha önce reddetmiştik. TPİ işçilerinin bu teklifi yeniden reddedeceği açık olduğuna göre, şimdi sandığı-seçimi bir yana bırakarak direnişimizi nasıl daha güçlü ve kararlı hale getiririz ona yoğunlaşmalıyız.

1- TPI sermayesine gücümüzü göstermek için artık vardiya vardiya direnişi son verilmeli, bütün vardiyalar aynı anda fabrikada bulunmalıdır. 

2- Bütün bölümlerden temsilciler seçilmeli, bunlar tarafından oluşturulan komite direnişte tek yetkili olmalıdır. Komitede alınan kararlar bütün işçiler tarafından disiplinle uygulanmalıdır. En kritik kararlar ancak işçilerin onayıyla alınmalıdır. 

3- Her iki fabrika arasında seçilmiş komiteler üzerinden tam bir koordinasyon kurulmalıdır. 

4- Dışarda bekleyen arkadaşlarımızın ihtiyaçları sendika tarafından tam olarak karşılanmalı, fabrika önlerine çadırlar kurularak arkadaşlarımızın orada sağlıklı bir biçimde beklemesinin olanakları yaratılmalıdır.

5- Petrol-İş Sendikası’nda örgütlü bütün fabrikalar bir plan dahilinde direniş yerini ziyaret etmesi sağlanmalıdır.

6- Bir heyet oluşturularak basın yayın organları ve kitle örgütleri ziyaret edilmeli, TPI işçisinin haklı mücadelesi kamuoyuna taşınmalıdır.”