TPI işçilerinin direnişi ve dayanışma ziyaretleri devam ediyor

Petrokimya İşçileri Birliği ve HDP'li vekiller işten atmalara ve sefalet zammına karşı eylemde olan TPI işçilerini ziyaret etti. 8-16 vardiyasının fabrikayı terk etmeme kararı üzerine işçilere idari izin verildi, fabrikalar boşaltıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Temmuz 2022
  • 15:15

Petrokimya İşçileri Birliği (PİB) işten atmalara ve sefalet zammına karşı eylemde olan TPI işçilerini ziyaret etti. PİB temsilcileri işçilere yaptığı konuşmalarda TPI işçilerinin kazanması için önerilerini ifade ettiler ve kendileri ile dayanışma içerisinde olacaklarını belirttiler.

“Kazanmak için fabrikaya kapanalım!”

Solufert Fabrikası’nda satış sözleşmesine karşı çıktığı için işten atılan PİB temsilcisi TPI işçilerine seslenerek eylemin İzmir’deki tüm işçiler için önemini vurguladı. Ardından TPI işçilerine şöyle seslendi:

“Kazanmak için yapmanız gereken iki şey var. Vardiya vardiya direnilmez, direniş 24 saattir. Gelen vardiyanın içerden çıkmaması gerekiyor. 

İkincisi denetimi siz elinize almalısınız. Eylemlerde maddi nedenlerden kaynaklı çekinen arkadaşlarımızı görüp, duyup, bileceğiz. Dayanışmayı bileceğiz. Yoğun bir komiteleşme çalışması yürütmeliyiz. Elimizi bu güçlendirecektir.

Bugün TÜPRAŞ ve PETKİM işçisi kazanıyorsa kapanma sayesinde kazanıyor. Daha bundan 3 hafta önce Gebze’de metal işçileri kendi fabrikalarına kapandıkları için sendikayı içeri sokabildiler. Yapılması gereken budur. Mücadelenizi eksikliği ile fazlalığı ile sonuna kadar destekliyoruz. PİB her zaman direnişinizin yanındadır. Sesinizi, soluğunuzu taşımak için elinden gelen çabayı gösterecektir. 

Direne direne kazanacağız, her zaman yanındayız, mücadeleniz mücadelemizdir!” 

Konuşma işçiler tarafından alkış, ıslık ve sloganlarla karşılandı.

“Direnişiniz serbest bölge patronlarına bir mesajdır”

Ardından bir başka PİB temsilcisi yaptığı konuşmada geçmişteki grev deneyimlerini aktardı. Patronların greve karşı birbirini desteklediğini belirten konuşmada şu ifadelere yer verildi:

“Siz sadece TPI sermayesine karşı kavga vermiyorsunuz. Bugün siz kazanırsanız sadece TPI sermayesi değil, serbest bölgedeki bütün patronlara mesaj vermiş olacaksınız. Siz meşrusunuz, bu mücadelenin arkasında durun, mücadelenizi büyütün ve güçlendirin. Umutsuzluğa asla yer vermeyin!”

Konuşmanın ardından işçiler “Direne direne, direnişle zafere!” sloganı attı. 

HDP’den dayanışma ziyareti

HDP’li milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Musa Piroğlu da TPI işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu.

HDP Milletvekili Musa Piroğlu yaptığı konuşmada, patronların tek derdinin işçilerin kendilerine köle olmasını vurguladığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Patronlar emir eli istiyor. Onun sözünü dinleyen, ayağına kapanan, her dediğini yapan köle istiyor. Patronların bu ülkede tüm işçilere dayattığı kölece çalışmak. İşçilere direnmek dışında seçenek bırakmıyorlar. Siz burada yapılması gerekeni yapıyor. Kölece çalışmaya karşı onuru savunuyorsunuz. İşçinin onur mücadelesi, aynı zamanda demokrasi mücadelesidir!”

Ziyarette “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganları atıldı.

Yönetimin baskı ve oyunları sürüyor

TPI yönetimi bugün (19 Temmuz) yaptığı bir açıklama ile fabrika içi operasyonların tamamının durdurulduğunu duyurdu. Hemen arkasından ise işçileri fabrikalara taşıyan servislerin hareketine izin verilmedi.

TPI 2 fabrikasında 8-4 vardiyasının işyerini terk etmeyeceğine dair yaptığı tartışmaların arkasından gelen bu açıklama ve kararlar, Petrokimya İşçileri Birliği tarafından TPI sermayesinin yeni bir acizliği olarak yorumlandı.

İşçilere çağrı yapan PİB, bütün işçileri kendi olanakları ile fabrikada toplanmaya çağırdı. Sendikayı işçilerin fabrikalara ulaşması için servisler temin etmeye çağıran PİB, "Çırpışlarınız boşuna, biz kazanacağız, işçiler kazanacak!" dedi.

TPI işçilerinin kendi imkanları ile fabrikaya ulaşmaya çalıştığı belirtiliyor.

İşçilere idari izin verildi, fabrikalar boşaltıldı

8-16 vardiyasının fabrikayı terk etmeme kararı ve Çalışma Bakanlığı’ndan T2 fabrikasına geldiği iddiası ile 16-24 vardiyasının servisleri iptal edildi. Bunun üzerine işçiler kendi özel araçlarıyla organize olarak fabrikaya gelmeye başladı. 

Serbest Bölge girişinden hiçbir işçinin alınmadığı bilgisi gelirken, Petrol-İş İzmir Şube yöneticileri önce T1'e, sonra T2'ye gelerek açıklama yaptı. Söz konusu açıklamada "Size hafta sonuna kadar müsaade, hiçbir işçinin iş akdinin fesih edilmemesi kaydıyla yönetim olarak düşünün. Yüzde 15 zam ve atılan tüm işçiler geri alınmazsa pazartesi günü çoluğumuzla çocuğumuzla, siyasi partilerle burada ömrümüzü çürütsek bile kapı önüne çadır kurup buradan ayrılmayacağız. Taleplerimize olumlu cevap vermezlerse evde hazırlanın, çadır yastık ne varsa yanınıza alın TPI işçisi burada süresiz direnişe geçiyor." denildi. Açıklamanın ardından işçiler evlerine dağıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir