Petrokimya İşçileri Birliği, yayınladığı yazılı açıklama ile tüm TPI işçilerini asalak TPI patronun saldırılarına karşı çıkmaya ve bu saldırıyı püskürtecek birliğini ve örgütlülüğünü oluşturmaya çağırdı.
TPI’da yaklaşık 4 gündür işçiler yönetimin teklif ettiği %5 gibi gerçek dışı iyileştirme zammı için üretimden gelen güçlerini kullandılar. TPI patronu ise bu eylemi yasaların dışında görerek 50’ye yakın işçiyi tazminatsız işten attığını bildirerek işçilerin restine rest çekmiş oldu.
İşçiler ne istiyor? Bugün yaşanan ekonomik kriz %170’lerde, artık normal geçinmeyi bırak sürekli gelen zamlardan nefes almak bile zor. Özellikle son sözleşmeden bu yana artan enflasyon sözleşmeyi hiç etti.
TPI işçileri verdiği mücadelenin arkasında durmalı, bir adım daha ileri gitmelidir!
TPI işçileri dostlar! Öncelikle yapmış olduğunuz eylem sizler adına meşrudur. Fakat eyleminizin bu meşruluğu ancak yapmış olduğunuz eylemi topyekûn sahiplenmede, bekleyen değil isteyen konumunda olduğunuzda anlamını bulur.
Bugün TPI yönetimi eylemin yasal olmadığından dem vuruyor. Peki nedir yasal olan? Yoksulluk sınırının çok altında, açlık sınırının dibinde olmak mı yasal? Ya da her gün artan üretim yoğunluğunun onlarca işçiyi astım etmesi mi yasal? Pandemide üretimde kârların eksilmemesi mi yasal? Bel fıtığı, boyun fıtığı, mobbing, bunlar mı yönetimin dediği yasallık?!
Bunların bizim eylemimizi yasadışı gördüğü yerde yine aynı yasalar değil mi bizi bugün bu eylemlere iten? Özü itibarıyla aslolan sömürü yasal oluyor ama senin bu yaşananlara ses çıkarman yasadışı, öyle mi?
TPI işçisi dostlar! Aslolan mevcut yasalar değil güçtür, güç kimdeyse yasa da odur! Yakın zamanda Aliağa Gemi Söküm işçileri üretimi durdurarak 11 günlük sizler gibi fiili bir eylem yaptılar. Peki ne dendi işçilere “yaptığınız yasadışı, hepiniz tazminatsız işten atılacaksınız”, sonuç ne oldu? Yargı süreci eylemi işçilerin gücünden kaynaklı yasal bulmak zorunda kaldı, bırakın işçileri tazminatsız atmayı eylemde geçen günlerin dahi paraları asalak patronlar tarafından yatırılmak zorunda kalındı.
Gemi söküm işçileri sendikalı bile değildi, yasal durumu bilmiyordu bile ama bildikleri bir şey vardı, eyleme çıktıklarında yerlerinde durmadılar, önce kendi temsilcilerini seçtiler, sonra tabana doğru komiteler inşa ederek söz, yetki ve karar hakkını 1500 işçinin tamamına yaymak için uğraştılar. Sonrasında ise sürekli yürüyüşler yaparak moral depolayıp, Aliağa’nın göbeğinde 3 bin kişilik bir basın açıklaması düzenlediler. Yani yıllardır onları öldüren, asbeste maruz bırakan, kurşunla iç içe çalıştıran yasaları değil, işçilerin çıkarlarına dayanan fiili-meşru mücadele yolunda yürüdüler. Bu yüzden belirleyici olan işçi sınıfının mücadele yasaları olmuş oldu.
Şimdi TPI işçileri asalak patronun bu tip bir saldırısıyla karşı karşıya ama sorun değil dostlar, bu saldırıyı püskürtecek güç yine bizim ellerimizde! Çünkü biz sadece TPI değil bugün işçi sınıfına topyekûn yapılan saldırıların bir tarafıyız, yani yalnız değil koca bir işçi sınıfının parçasıyız. Yapmamız gereken durup düşünmek ya da izlemek değil. Bugün cesaret edip attığımız bu fiili adımı ileri taşımaktır. 2 fabrika 6 vardiya tek ses olup kitlesel şekilde bir araya gelmek ve artık mücadelemizi kamuoyuna taşıyacak zeminleri döşemeliyiz.
Kavgayı büyütmek, zenginliği yaratan ellerimizi daha sıkı birleştirmek, mücadele yol ve yöntemlerini konuşmaktır. Son sözleşmede yaşanan hataya düşmemek için inisiyatifi elimize alıp tüm TPI işçilerini tek çatı altında toplamaktır. Bu mücadele odağını oluşturmak için Petrokimya İşçileri Birliği yeterli deneyim, birikim ve cesarete sahiptir. Tüm TPI işçilerini PİB ile hareket etmeye, kararlı mücadeleyi birlikte örmeye davet ediyoruz.
Petrokimya İşçileri Birliği
9 Temmuz 2022