“TM, 61 yıldır metal işçisinin sırtında hançer!”

Metal İşçileri Birliği, TM’nin kuruluşunun 61’inci yılına ilişkin sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımda “Metal işçisi 61 yıldır sırtında bir hançer ile sermayeye karşı mücadele ediyor!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 12 Temmuz 2024
  • 15:30

Metal İşçileri Birliği (MİB), Türk Metal’in kuruluşunun 61’inci yılına ilişkin yaptığı paylaşımda “Metal işçisi 61 yıldır sırtında bir hançer ile sermayeye karşı mücadele ediyor!” dedi.

MİB’in sosyal medya hesabında yer alan paylaşım şu şekilde:

“TM'nin 61. yılı ve metal işçisi 61 yıldır sırtında bir hançer ile sermayeye karşı mücadele ediyor!

Yeni kuşak metal işçileri tarihini çok bilmeyebilir ama TM yerli ve yabancı sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda metal işçilerinin sınıf bilincini köreltmek için kuruldu. Ambleminden logosuna kadar her şeyi ile metal işçisini ulus kimliği üzerinden bölen bir zihniyet ile bu günlere getirildi ve sınıf iş birlikçiliği temel anlayışı oldu.

1960’lar Türkiye işçi sınıfı başta olmak üzere metal işçinin sermayeye karşı uyandığı ve ayağa kalktığı yıllardı. Devrimci işçiler sanayinin birçok kolunda öncü rolü üstlenmiş ve başta MESS olmak üzere sermaye iktidarının mezar kazıcısı durumundaydılar. İşte böylesi yıllarda metal işçisinin sınıf kimliğini köreltmek gerekiyordu ve bunun alt yapısı emperyalizmin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirilerek Türk Metal devreye sokuluyordu. Metal işçisi 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişlerinden, Sungurlar'dan, Demir Döküm'den, Kavel'den deneyim ve mücadele biriktire biriktire 1980'lere kadar gelmişti. İşçi sınıfının hakkını söke söke aldığı günlerde CIA Merkezli askeri darbe hayata geçirildi ve bütün emek örgütleri, devrimci kurumlar kapatıldı. Gözaltılar, katliamlar, kayıplar ardı ardına yaşanmaya başlandı. Fabrikalar da bu sayede mücadeleci işçilerden temizleniyordu. Sermaye sınıfı da darbe günlerini ‘şimdiye kadar işçiler güldü, artık gülme sırası bizde’ diyerek ayakta alkışlıyordu. Devrimci Maden İşçileri Sendikası kapatılarak bir gecede binlerce metal işçisi Türk Metal Sendikasına süngü zoruyla geçilmiş oldu.

O günden bu yana metal işçisi sırtındaki bu hançerden kurtulmaya çalıştıkça karşısında bir kez daha sermaye iktidarını buldu. 1998 metal fırtınadan 2015 metal fırtınaya kadar bu böyle oldu. Ancak metal işçisi er ya da geç bu hançeri çıkartacak ve gerçek mücadeleci sınıf sendikacılığını hayata geçirecektir.”