TİB: Kapitalizme karşı mücadeleye!

Koronovirüsün kaynağı henüz bilinmiyor. Ancak içinden geçtiğimiz 21. YY'da, bilim ve teknolojinin bu denli gelişim gösterdiği bir çağda, böylesi bir yıkıma yol açmasının temel nedeni kapitalist sömürü düzeninin kendisidir.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 20 Mart 2020
  • 12:50

Kriz, doğal afet, salgın…
İnsanca bir yaşam için kapitalizme karşı mücadeleye!

Çin'de ortaya çıkan koronavirüs, şu an dünyanın pek çok ülkesine yayılmış durumda. Gelinen aşamada vaka sayısı 235 bin, ölen kişi sayısı ise 10 bin olarak açıklanmış durumda.

Türkiye'de ise ilk vakanın tespit edilmesinin üzerinden 10 gün geçti. Her geçen gün, virüse yakalanan kişi sayısı ise katlanarak devam ediyor.

Koronovirüsün kaynağı henüz bilinmiyor. Ancak içinden geçtiğimiz 21. YY'da, bilim ve teknolojinin bu denli gelişim gösterdiği bir çağda, böylesi bir yıkıma yol açmasının temel nedeni ise kapitalist sömürü düzeninin kendisidir. Zira kapitalist düzen, insanı değil karı esas alır. Kapitalizmde, milyarlarca insanın geleceği, sağlığı, refahı, mutluluğu değil, bir avuç azınlığın karı ve çıkarları söz konusudur.

Bugün bu sınıfsal ayrımları daha net görüyoruz.

Birileri virüsten korunmak amacıyla kendilerine adalar satın alıyor, özel hastaneler kapatıyor.

Öbür tarafta milyonlarca insan virüsten korunmanın asgari yolu olarak sunulan suya ve sabuna erişemiyor.

Her şeyin kara dayalı olduğu sistemde, insan sağlığının da hiçe sayıldığını da daha net görüyoruz. Modern Avrupa'nın "gelişmiş ülkelerinde" dahi, sağlık sistemi çökmenin eşiğine gelmiş durumda.

Önleyici sağlık hizmetlerinden, gerekli altyapıdan, donanımdan, buna ayrılmış bütçeden ve gerekli istihdamdan yoksun düzende, sağlık sistemi işlemez hale gelmiş durumda.

Yine egemenler, insanlar salgından kırılırken bile sömürü çarklarının dönmesinden asla taviz vermiyorlar. Kapitalist dünyanın diğer ülkelerinde de ülkemizde de…

Bugün sırf sömürü çarkları dönsün diye, ülkemizde milyonlarca işçi kardeşimiz en kötü koşullarda, hiçbir önlem alınmadan, virüsün yayılması tehlikesi altında çalışmaya devam ediyorlar. Bu tabloda dahi işten çıkarılmakla tehdit ediliyorlar.

Görünen o ki, koronovirüs salgını dünyada da ülkemizde de çok ciddi bir yıkım yaratacak… Her türlü veba, afet, salgın vs.'nin işçi ve emekçiler üzerindeki yıkımına son vermenin yolu, bu sömürü düzenini yıkmaktan, insanı merkeze alan, sınıfsız ve sömürüsüz dünyanın kapılarını açan sosyalizmden geçmektedir.

Tekstil İşçileri Birliği