DİSK: Asgari ücret zammı suya yazılan yazıdır!

DİSK, 2022 yılı için belirlenen asgari ücrete ilişkin yaptığı açıklamada “Bu asgari ücretle geçinmek mümkün değil, asgari ücret zammı suya yazılan yazıdır” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Aralık 2021
  • 17:41

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 2022 yılı için belirlenen AGİ dahil 4 bin 250 lira asgari ücret için yazılı açıklama yaparak tepki gösterdi. 

Asgari ücrete günlük 47,5 TL zam yapıldığına dikkat çekilen açıklamada “Bu zam bu korkunç pahalılıkta emekçilerin derdine derman olmaz. Ancak önemli olan asgari ücrette ne kadar artış olduğu, yüzde kaç arttığı değil asgari ücretin bugünkü geçim şartları içinde işçinin ve ailesinin geçimini karşılamaya yetip yetmediğidir” denildi.

“Bu mudur 45 yılın en yüksek artışı”

Asgari ücret artışının pahalılıkla yaşanan alım gücü kaybını dahi telafi etmekten uzak olduğu vurgulanan açıklamada asgari ücretin uğradığı kayıp şu şekilde ifade edildi:

“Ocak 2021'de asgari ücret 386 dolara karşılık geliyordu. Bugün açıklanan zamlı 2022 asgari ücreti (15,5 TL dolar kuru üzerinden) 275 dolara karşılık geliyor. Emekçiler zamlı asgari ücretle bile 110 dolar civarında kayba uğramıştır. Asgari ücretin 2022'de ne kadar eriyeceği belli değil. Zamlı haliyle bile Türkiye'de asgari ücret Avrupa'nın en düşük iki asgari ücretinden biri durumundadır. Türkiye'deki asgari ücret zamlı haliyle dahi Çin'in altındadır.

Bu mudur son 45 yılın en yüksek asgari ücret artışı!”

“Komisyon yeniden toplansın” talebi!

DİSK, taleplerini şu şekilde sıraladı:

“- 2022 bahar aylarında Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeniden toplanması ve asgari ücretin yeniden belirlenmesi.

-Bütün emek gelirlerinin, ücretlerin, maaşların ve emekli aylıklarının asgari ücret kadar artırılması.

-En düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine çıkarılması.

-Türkiye işçi sınıfının asgari ücrete mahkûm edilmemesi için sendikal hakların kullanımının önündeki engeller kaldırılmalı, toplu iş sözleşmesi kapsamı genişlemelidir.”