Sözleşme süreci kritik aşamada!

Bu oyunu metal işçileri bozar! Komiteni kur! Gücünü MİB'te birleştir!

MİB yaptığı açıklama ile "Sözleşme süreci kritik aşamada! Bu oyunu metal işçileri bozar! Komiteni kur! Gücünü MİB'te birleştir!" dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 10 Ocak 2022
  • 11:53

Sözleşme sürecinin başından beri söylemekten vazgeçmedik. Yine söyleyeceğiz! Eylül 2021’de açıklanan taslaklardaki zam talepleri o gün yetersizdi, bugün ise düşen alım gücü ve artan enflasyon ile çöp olmuştur.

Gerçek enflasyon %82,81!

Ancak görüşme süreci ve şimdi de grev süreci halen aynı taslaklar üzerinden yürütülmektedir. MESS, sendika bürokratları ile el ele vererek metal işçilerini ilk altı ay için %30’un altına razı etmeye çalışıyor. MESS’in gerçek teklifi %21 değildir. Pazarlık ile metal işçilerini ikna turları atıyorlar.

MESS’in ilk 6 ay için %21, ikinci 6 ay için %24,34’lük teklifi tam bir aldatmacadır. Öncelikle, zaten Mart 2022’de 6 aylık enflasyon en az %30-35, belki de %40 çıkacaktır. Kimse enflasyon zammını aldık diye karşımıza çıkmasın. Gerçek enflasyon senelik en az %82 iken, pandemi boyunca TÜİK’in uydurma rakamları ile yoksulluğumuz katmerlenmişken, insanca yaşamaya yeten zam talep etmek en temel hakkımızdır.

Türk Metal’in bir ayı aşkındır yaptığı algı operasyonu, taslakların değişemeyeceği, enflasyon zammı ile %60-70’lik zam alınacağı söylemleri ile metal işçileri ikna edilmeye çalışılıyor. Birleşik Metal ise taslakların revize edilmesi gündemimizde yok diyerek, ilk 6 ay için %30 ve altını kabullenmiş durumda.

Yoksulluk sınırı 13 bin lira!

Unutmayalım ki, sendikalarımız yoksulluk sınırı açıklıyor. 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 13 bin liradır. Kendi açıkladıkları yoksulluk sınırının altıdaki rakamlara imza atmak, metal işçilerinin yoksulluğuna imza atmaktır. Bu böyle bilinmelidir.

MESS, kölelik dayatıyor!

Her zaman söyledik, yine söylüyoruz: Toplu sözleşme süreçleri ücret zammından ibaret değildir. MESS, çalışma yaşamına dair birçok saldırı maddesi ile de karşımızdadır.

Sözleşmenin 3 yıllık olması, ikramiyelerin çalışılan gün sayısına göre verilmesi, deneme süresinin 4 aya çıkartılması, sendikal izinlerin tırpanlanması, kıdem tazminatının yasal düzenlemelere göre verilmesi ile kıdem tazminatının gaspı anlamına gelen maddenin kalması vb… MESS’in bu sözleşme sürecindeki dayatmalarının başında gelmektedir. Bu dayatmalara karşı mücadele etmek de ücret zammı için verilecek mücadele kadar önemlidir.

Görüşme canlı yayınlansın!

MESS ile Türk Metal 10 Ocak Pazartesi günü görüşecek. Pevrul Kavlak günlerdir canlı yayınlara çıkıp konuşurken, bu görüşme kapalı kapılar ardında olacak. Bütün sözleşme görüşmelerinin canlı yayınlanması gerekir. Mart 2022’de alınacak 6 aylık enflasyon zammını da üstüne koyup, allayıp-pullayıp %60-70 zam aldık diye karşımıza çıkma ihtimalleri var. Rakamlar aldatıcı olacaktır. Ancak metal işçilerinin yoksulluğu gerçek olarak kalacaktır. Unutmayalım ki, gerçek enflasyon en az %80’dir. Senelik %80’nin altındaki zam oranları maaşımızın erimesi anlamına gelecektir. Bu oyuna gelmemeliyiz.

Bu grev, hepimizin grevidir!

Ancak tüm bunlara rağmen Birleşik Metal’in aldığı grev kararları çok önemlidir. 14 Ocak’ta greve çıkacak olan Sarkuysan, Kroman, Totomak ve Çimsataş fabrikalarındaki metal işçileri başta olmak üzere, tüm metal işçileri bu greve hazırlanmalıdır. Bu grev, hepimizin grevidir. Böyle görürsek ve böyle davranırsak kazanabiliriz.

Komiteni kur! Gücünü MİB’te birleştir!

Grev sürecinde metal işçileri inisiyatifi ele almalı. Önceki süreçlerde metal işçilerinin onayı olmadan, metal işçilerine rağmen sözleşmelere imzaların atıldığını, grev yasakları ile bizlere boyun eğdirilmek istendiğini biliyoruz. Bu oyunlara gelmemek için en temel hazırlığımız, örgütlülüğümüz olacaktır. Olası bir ihanete ve grev yasağına karşı metal işçileri komitelerini kurmalı, sözcülerini seçmeli söz-yetki-karar hakkına sahip çıkmalıdır.

Bu oyunu bozacak olan metal işçilerinin birliğidir, örgütlü gücüdür. Bunu oluşturmak için henüz geç değil. Hızla adım atmalıyız. Hak ettiğimizi almak için gücümüzü MİB’te birleştirmeliyiz. Komitelerimizi kurmalı, masaya yumruğu vurmalıyız.

-İnsanca yaşamaya yeten ücret zammı istiyoruz!

-3 yıllık sözleşmeye hayır!

-İkramiyelerin çalışılan gün sayısına göre verilmesine hayır!

-Deneme süresinin 4 aya çıkartılmasına hayır!

-Sendikal izinlerin tırpanlamasına hayır!

Metal İşçileri Birliği