SML Etiket’te direniş 16. gününde

SML Etiket’te işten çıkartılan DEV TEKSTİL üyesi işçilerin direnişi 16. gününde açıklama yapıldı ve “Sendika düşmanlığına ve kadına yönelik şiddete geçit vermeyeceğiz!” denildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 18 Şubat 2021
  • 15:45

SML Etiket’te işten çıkartılan DEV TEKSTİL üyesi işçilerin direnişi 16. gününde devam ediyor. Direnişin 16. Gününde işçiler basın açıklamasına çağrı yapan açıklamalarda bulundu.

“Yaşasın onurlu direnişimiz”

DEV TEKSTİL üyesi direnişçi işçi Derya saldırıyı anlatarak basın açıklamasına çağrı yaptı ve şunları ifade etti:

“Propaganda hakkımız engellenemez.

Merhaba dostlar. Bugün direnişimizin 16 gününde SML önündeyiz. SML Etiket bizlerden haklı taleplerimizden o kadar korkuyorlar ki fabrikanın parmaklıklarını kapatıp, megafonla müzik açıp işçilere seslenmemizin önüne geçmeye çalışıyorlar. Dünde bizim kadın arkadaşımıza güvenlik şefi saldırıp kadın arkadaşa şiddet uyguladı telefonunu kırdı. Bu yaptıklarına karşı bizlerde sessiz kalmayacağız hakkımızı fiili ve hukuki yollarla arayacağız.

Bizlerin propaganda hakkını engellemeye çalışıyorlar ne yaparlarsa yapsınlar bizleri bu onurlu direnişimizden vazgecirtemeyecekler.

Bugün saat 15:00 da SML fabrikası önünde dün ki yapılan saldırıya yönelik basın açıklaması yapacağız. Basın açıklamamıza tüm dostları bekliyoruz. Yaşasın onurlu direnişimiz. Direne direne kazacağız.”

“Hakkımızı alana kadar direnmeye devam edeceğiz”

DEV TEKSTİL üyesi direnişçi işçi Seçil ise SML’nin saldırgan tavrını teşhir ederek Sinbo önünde gerçekleştirilecek Direniş Okulu’na çağrı yaptı ve şunları vurguladı:

“Baskılar bizi yıldıramaz

SML Etiket yönetimi tahammülsüzlüğünde sınır tanımıyor. Her seferinde saldırısını artırarak devem ediyor. Daha öncesinde “elinizi parmağınızı kıracağız” diye tehditler savuranlar, dün iş çıkışında işçi arkadaşlarımıza seslediğimiz sırada Anadolu yakası DEV TEKSTIL Temsilcisi kadın arkadaşımıza şiddet uygulayarak bizi korkutmaya sindirmeye çalışıyorlar. Bu tahammülsüzlüğe karşı SML Etiket fabrikası önünde direnişimizin 16. gününde çadırımızı kurduk. Hakkımızı alana kadar direnmeye devam edeceğiz. Dünkü saldırı için suç duyurusunda bulunduk. Şikâyet dilekçemizi verdik. Darp raporumuzu aldık.

Bugün kadına yönelik şiddete ve sendikal örgütlenmeye karşı yapılan saldırıyı protesto etmek için saat 15.00 da başın açıklamamızı gerçekleştireceğiz. Ardından da bizim de katılacağımız Sinbo fabrikasında haksız hukuksuz bir şekilde işten atılan direnişçi arkadaşımızın yapacağımız Direniş Okulu’na tüm dostlarımızı bekliyoruz.

Yaşasın onurlu mücadelemiz

Direne direne kazanacağız.”

“Sendika düşmanlığına ve kadına yönelik şiddete geçit vermeyeceğiz!”

DEV TEKSTİL ise fabrika önünde gerçekleştirdiği basın açıklaması ile “Sendika düşmanlığına ve kadına yönelik şiddete geçit vermeyeceğiz!” dedi. Basın açıklamasını direnişçi işçi Seçil Arı okudu.

“28 Ocak günü SML etiket fabrikasından keyfi ve haksız bir şekilde işten çıkartılan 3 üyemiz ile birlikte 3 Şubat gününden itibaren fabrika önünde kar, yağmur ve çamur demeden direniyoruz” denilen açıklamada SML Etiket’te yaşanan saldırı süreci şu şekilde anlatıldı:

“SML Etiket yönetimi direnişimize ve sendikal faaliyetimize olan tahammülsüzlüğünü dün, Anadolu Yakası Temsilcimiz Gülnur Ertaş İnce’ye şiddet uygulayarak bir kez daha gösterdi. Fabrikanın güvenlik şefi ön kapıda işçilere seslendiğimiz gelip esnada temsilcimizin üzerine doğru hareket ederek elindeki megafonla darp etmiştir. Darp edilmesinin ardından yere düşen telefonunu almaya çalışan temsilcimiz tehdit edilerek üzerine yürünerek tekrar darp edilmeye ve telefonu gasp edilmeye çalışılmıştır. Fizik saldırılarından önce sık sık tehditler savuran güvenlik amiri ve yanındaki kişiler her seferinde parmaklarınızı, ellerini kırarız” vb. tehditler savurarak direnişimizi kırmaya bizlere gözdağı vermeye çalışmaktadır. “

Kadına yönelik şiddetin arttığı belirtilen açıklamada Maden Mühendisi Canan Tosun’un yaşadığı şiddet de örneklenerek şunlar vurgulandı:

“Ülkemizde kadına yönelik şiddet her geçen gün artıyor. Kadın işçi ve emekçiler öldürülüyor ve iktidar sessiz kalıyor. Kadınlar tacize tecavüze uğruyor, suçlular serbest bırakılıyor. Kadınların uğradıkları şiddet, taciz ve tecavüz sermaye devletinden alınan güç ile yapılıyor. 8 Mart’ın ön günlerinde temsilcimize yapılan bu saldırı kadına yönelik şiddetin farklı bir boyutudur.  Geçtiğimiz günlerde de maden mühendisi Canan Tosun, patronu tarafından darp edilerek kolu kırıldı ve tecavüz edilmekle tehdit edildi. Hukuk sisteminin patronların yanında olduğu bir kez daha tescillendi ve saldırgan serbest bırakıldı. “

“SML Etiket patronuna ve yöneticilerine sesleniyoruz” denilen açıklamanın sonunda şunlar ifade edildi:

“Temsilcimize saldırmanızın ve sendikal faaliyetimizi engellemenizin hesabını vereceksiniz. Uyguladığınız alçakça saldırı yanınıza kalmayacak. Her türlü hukuksuz ve haksız uygulamayı fabrikada hayata geçiriyorsunuz. Hakkını arayan işçilere ve sendikalarına karşı şiddet kullanma hakkını dahi kendinizde buluyorsunuz. Sizleri bir an önce saldırılarınızdan vaz geçmeye davet ediyoruz. Bu gibi saldırılarla mücadelemizi engelleyemeyeceğinizi buradan bir kere daha ilan ediyoruz. Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası olarak sizlerin peşini bırakmayacağız. Temsilcimize uyguladığınız şiddetin ve işten atılan üyelerimizin hesabını vereceksiniz.

Kadına yönelik şiddete son!

Kadın erkek el ele örgütlü mücadeleye!

Sendikal faaliyet engellenemez!

İşçi ve kadın düşmanı SML patronu!”

Açıklamanın okunmasının ardından saldırıya uğrayan DEV TEKSTİL Anadolu Yakası temsilcisi Gülnur Ertaş İnce konuşma yaptı. İnce konuşmasında “saldırılar bizleri yıldıramaz” vurgusu yaptı.

Basın açıklamasına TOMİS üyesi Sinbo direnişçisi Dilbent Türker, ESP, DGB, İnşaat-İş Sendikası, İşçi Dayanışması Derneği katıldı.

Açıklama boyunca “Direne, direne kazanacağız”, “Maşalardan hesap soracağız”, “Kadına şiddet onursuzluktur”, “SML işçisi kazanacak”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atıldı. Basın açıklamasının ardından Sinbo’da gerçekleştirilecek 16. Direniş Okulu’na geçildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul