SML Etiket direnişi 9. günündeydi

Sendika düşmanlığına, taşeronlaştırmaya ve keyfi işten atmalara karşı direnen DEV TEKSTİL üyesi SML işçilerinin direnişi 9. gününde fabrika önünde sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 11 Şubat 2021
  • 21:01

SML Etiket kapitalistlerinin sendikal faaliyeti engellemeye yönelik keyfi işten atma saldırılarına karşı DEV TEKSTİL üyesi işçilerin başlattığı direniş 9. günündeydi.

Kararlılıkla süren direnişe SML Etiket kapitalistlerinin tahammülsüzlüğü de hız kesmiyor. Girişi kapısını şeritle çeviren fabrika yönetimi, işçi servis çıkışlarını da arka kapıya aldı. Direnişçilerin vardiya çıkışında işçilere seslenmesini engellemek isteyen sermayedarlar, fabrika çevresindeki telleri perdelerle çevirdi.

Direnişçiler, arkadaşlarını sendikalı olmaya çağırdı

Bugün direnişe ziyaretler de devam etti. İEKK’nın yanı sıra İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nden Murat Çakır direnişçileri ziyaret etti. Ardından İşçi Emekçi Kadın Komisyonları bir ziyaret gerçekleştirdi. Kısa bir yürüyüş gerçekleştiren İEKK “SML işçisi yalnız değildir!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganlarıyla alana girdi. İEKK adına yapılan konuşmada her direnişin yeni bir umut olduğu ve direnişi selamladıkları belirtildi. Açıklamanın ardından direnişçiler, vardiya çıkışında işçi arkadaşlarına seslendi.

Taburelerin üzerine çıkıp arkadaşlarına seslenen işçilerin önüne bir kat daha perde gerildi. SML patronunun direnişten korktuğunu ve bunun için perdeleri çektiğini vurgulayan direnişçiler, DEV TEKSTİL’de örgütlenme çağrısı yaptılar. Sendikalı olmanın işçiler için birlik olmak ve sermaye karşısında daha güçlü durmak anlamına geleceğini vurgulayan direnişçiler, insanca çalışma koşulları için de sendikalı olmanın önemli bir adım olduğunun altını çizdi.

“Haftaya ZARA önündeyiz, onlar da SML kadar suçlu”

SML Etiket yönetiminin içerideki işçileri direnişten yalıtma adımlarını gazetemize değerlendiren direnişçilerden Derya, “Sendikalaşmanın önünü kesmeye çalışarak bizleri işten çıkaran SML yönetimi her şeyin bittiğini sanmasın” diyerek şu ifadeleri kullandı:

“Bizler fabrikanın önünde taleplerimiz kabul edilene kadar direneceğiz. Bizleri direniş sürecinde yalnız bırakmayan dostlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Bugün İşçi Emekçi Kadın Komisyonları ziyaretimize geldiler. Gücümüze güç kattılar. Desteklerinden dolayı ve sloganlarımıza ses oldukları için çok teşekkür ederiz. Haftaya SML fabrikasına sipariş veren ZARA'nın genel merkezinin önünde açıklama yapacağız. SML firması kadar suçludur. Taleplerimiz kabul edilene kadar her alanda SML yönetimini teşhir etmeye devam edeceğiz.”

“Haksızlığa karşı direnişe başlayan 3 kadın işçiyiz”

Direnişçilerden Seçil ise İEKK ziyareti dolayısıyla kadın işçilerin yaşadığı sorunları gazetemize değerlendirdi. “Haksız hukuksuz işten çıkarmayı kabul etmeyerek direnişe başlayan 3 kadın işçiyiz” diyen Arı şunları dile getirdi:

“Özellikle pandemi döneminde kadınlar üzerindeki baskı ve sömürü katmerlenerek arttı. Aynı işi yaptığımız halde daha düşük ücret alıyoruz, emeğimiz patronlar tarafında küçümseniyor. Okulların kapanması ile çocuklara öğretmenlik görevi de üstlenmiş olduk. Bunlara karşı bizler emek gücümüzü kullanarak direniyoruz. Direnişimizin 9. günümüzde bizi yalnız bırakmayıp direnişimize destek olan, gücümüze güç katan İEKK dostlarımızın yanımızda olduğunu bilmek bizi de direnişimizi de güçlendiriyor.”

Kızıl Bayrak / İstanbul