Sermaye cephesinden TİSK’in asgari ücret beklentisi

Patron örgütü TİSK, 2022 asgari ücretine dair açıklamasında “dengeli bir asgari ücretin” belirlenmesini “her zamankinden çok önemsedikleri” iddiasına yer verdi, sermaye üzerindeki yüklerin hafifletilmesini istedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 07 Kasım 2021
  • 20:10

Aralık ayında görüşülmesi beklenen ve 2022 yılındaki geçerli olacak asgari ücrete ilişkin sermaye cephesinden de açıklamalar yapılıyor. AKP’li bakanların ardından Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu adına açıklama yapıldı.

Açıklamasında “dengeli asgari ücret” vurgusu yapan sermaye örgütü, öfkesi büyüyen işçi-emekçiler karşısında görüntüyü kurtarma çabasını dışa vurdu. Bununla birlikte açıklamada, sermaye cephesinin Erdoğan ve AKP’sinden beklentisinin emekçilere yine sefalet dayatmak olduğu ortaya serildi.

Sermaye cephesi, üzerindeki “yük” hafifletilsin istiyor

2022’de geçerli olacak asgari ücret için çalışmaların sürdüğü belirtilen açıklamada, salgında zor durumda kalan sermayedarların üzerindeki baskıyı hafifletmek gerektiği savunuldu. Kendi rahatlıklarının peşinde olan sermayedarlar, beklenti ve niyetlerini şöyle ortaya koydu:

“Bu yıl, asgari ücret müzakereleri küresel boyutta devam eden olağanüstü ekonomik şartların gölgesinde gerçekleşecek. Refah seviyelerini, istihdamı korumak, ilave istihdam ve yeni yatırım oluşturmak, salgında zor durumda kalan sektörlerin üzerindeki baskıyı azaltmak için dönemin koşullarını ve uzun vadeli ekonomik etkileri dikkate alan, dengeli bir asgari ücretin belirlenmesini bu yıl her zamankinden de önemli buluyoruz.”

Bu açıklamalar, sermaye cephesinin, kârlarından ettikleri zararı öne sürerek işçilerden yine “fedakarlık” bekleyeceklerinin ifadesidir. 

Salgın döneminde aileleriyle birlikte daha da yoksullaşan, milyonlarca işçi işsizlik-açlık-pandemi kıskacına mahkum edildi. Buna rağmen sermayedarlar kârlarını katlamaya devam etti. Şimdi de yeterince kâr edemedikleri bahanesine sarılıp, “zor durumda kaldıklarını” iddia ederek, işçi-emekçileri hayat pahalılığı altında ezmek istiyorlar. 

Kapitalist düzenin “olağan” koşullarında, geçtiğimiz yıllarda da olduğu gibi “Asgari Ücret Tespit Komisyonu” yine sermayenin bu ihtiyaçlarına yanıt verecektir. Koşulları ve sonucu değiştirecek olan ise işçi sınıfı ve emekçilerin iş yerlerinde ortaya koyacağı birlik ve mücadele olacaktır.