İşçi düşmanı rejimden asgari ücret vaatleri

Emekçilere “tasarruf” vaaz eden AKP-MHP iktidarının sözcüleri, “enflasyona karşı emekçiyi koruyacakları”, “asgari ücretliyi rahatlatacakları” vaatleriyle emekçileri dolandırma peşinde...

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Kasım 2021
  • 15:00

Önümüzdeki ay 2022 yılı asgari ücret görüşmelerinin başlaması bekleniyor. Sermayeye hizmet için çalışan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanmasından önce Saray rejiminin sözcüleri asgari ücrete ilişkin konuşmaya başladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın “vatandaşların enflasyona ezdirilmemesi” konusundaki hassasiyetini dile getirdiği konuşmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de “bazı rahatlamalar” sağlayacaklarını iddia etti. İşçileri hayal ve vaatlerle aldatma niyetindeki Bakan Bilgin şu şekilde konuştu:

Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiği düşüncesiyle hareket ediyoruz. Hesaplarımızı yaparak işçilerimizi koruyacak asgari ücret meselesini gündemden çıkaracak bazı rahatlamalar sağlayacağını şimdiden söyleyebilirim.”

Zam dalgasının altında yaşam şartları ağırlaşan milyonların öfkesinden korktuklarından olacak ki bu yıl “asgari ücretliler” daha erken ve vaatler eşliğinde konuşulmaya başlandı.

Sermayedarlar ve kendileri döviz vurgunlarıyla zenginliklerini katlarken, her türlü politikalarının faturasını işçi emekçilere çıkaran AKP-MHP iktidarının sözcüleri “enflasyon karşısında emeği koruyacaklarını” iddia ediyor.

Sadece bakanlar değil iktidar medyası da bu hayalleri besliyor. A Haber geçtiğimiz günlerde asgari ücrete ilişkin yaptığı haberde “son 45 yılın en iyi ve yüksek zammının beklendiği” ifadelerini kullanmıştı.

Sermaye iktidarının dümenindeki AKP-MHP rejiminin ve tetikçi medyasının öne sürdüğü bu vaatler işçi-emekçilerden duydukları tedirginliği ortaya seriyor. Pandemide sermayeyi ihya ederken ekonomik krizin faturasını işçi sınıfına ve emekçilere kesen sermaye/AKP iktidarı; açlığa mahkûm ettiği, kaybedecek hiçbir şeyi kalmayan milyonlardan korkması gerektiğini gayet iyi biliyor. Emekçileri yeni vaat ve hayallerle kandırmak istiyor.

Gelecek ay başlayacak görüşmelerle ilgili işçi sınıfı ve emekçilere düşen sorumlulukların başında, soygun düzenini ayakta tutmaya çabalayan AKP-MHP şeflerine aldanmamak geliyor.