PİB: Ya mücadele edeceğiz ya da ezileceğiz!

Çözümü üretecek olan bizleriz! Krizin faturasını ödemeyi de salgına terk edilmeyi de kabul etmeyelim!

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 10 Mayıs 2020
  • 19:29

Dünya bir krizin içinde...

Kapitalizm ekonomik kriz, siyasi kriz ve salgın üçlüsü arasında çöküş alarmı veriyor.

Süregelen ekonomik krizin salgınla daha da derinleştiği Türkiye kapitalizmi ise hem kendi sorunlarıyla hem de dünya genelindeki gelişmelerle boğuşuyor. Sermaye ise tek adam diktatörlüğünden aldığı bu gücü fütursuzca kullanıyor. Bu süreçte devlet, piyasacı projeleri açıklıyor ve üretime zarar gelmemesini sağlıyor.

Ekonomik kriz ve koronavirüs salgını yaşam ve çalışma koşullarını çekilmez hale getirdi/getiriyor. İşsizler ordusu büyüyor, enflasyon yükseliyor ve dolar tahminlerin ötesine geçerek maaşlarımızı eritmeye devam ediyor. Bir de bu durumun üstüne salgının bize ve ailemize verebileceği zarar ekleniyor.

Salgından etkilenmemiz, işsiz kalmamız ya da simit hesabına bile uymayan ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği gibi uygulamalarla aç kalmamız sermayenin, devletin umurunda değil! Sermaye sınıfı, işçi sınıfını tüm süreçlerde olduğu gibi 2 aylık salgın diliminde de yeri doldurulması sorun olmayan yığınlar olarak gördüğünü gösterdi. Ortak alanların temizliği, fabrika içi sosyal mesafe, maske dağıtımı gibi fabrika içi küçük önlemler bile askıya alınmış durumda!

Arkadaşlar,

Her birimiz kendi yaşantımızdan süreci en derin hali ile hissediyoruz. Sokağa çıkma yasakları dahi üretim adına sorun olmuyor. Şehirler arası giriş çıkış sorun oluyor ama yüzlerce kişinin fabrikaya girip çıkması sorun olmuyor. Kapitalizm kendi kaygıları ile bizlerin yaşamını geçmişte olduğu gibi düşünmüyor, görmezden geliyor ve üç maymunu oynuyor.

Çözümü üretecek olan bizleriz! Krizin faturasını ödemeyi de salgına terk edilmeyi de kabul etmeyelim!

Ücretli izin için, enflasyonun ve doların yükselişinin erittiği maaşlarımızın yükseltilmesi için, ücretsiz ve yaygın test için, gerçek bir sağlık hakkı için, her şeyden önemlisi kendimizin ve ailemizin sağlığı ve geleceği için tek somut dayanağımız birliğimizdir. Birlik ve dayanışma içinde bu süreci mücadele ederek atlatabilir, kapitalizmin zehrinden kurtulabiliriz!

Petrokimya İşçileri Birliği