Birlik olursak her engeli aşarız!

Farplas işçileri! Mademki bu zenginliği biz ellerimizle yaratıyor ve sonucunda güvencesizliği biz yaşıyorsak, o zaman bunu tersine çevirmek yine bizim ellerimizdedir.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 14 Mayıs 2020
  • 14:24

Farplas-3'te diğer yerlerde olduğu gibi sürekli bir yoğunluk ve mobbing var. Hatta bazı kadın işçiler sırf bu mobbingden kaynaklı işi bırakacak konuma gelebiliyor ve yer yer de işten ayrılıyorlardı. Bizlerin başımızı eğip gitmemiz de amir-müdür tayfasında bir rahatlık yaratıyordu. Bunun bir tezahürü olarak, aylar önce Farplas-3'te müdür üretimde yapılan bir hatadan kaynaklı işçilere "Arpanız fazla mı geldi" diyebilmişti.

Sayfamız bunu dile getirmiş ve Farplas'ta yapılan baskılara ve yansıyan bu somut duruma karşı Farplas işçilerine çağrıda bulunmuştuk. “Üreten, Farplas'ı büyüten emeğimizin karşılığı yine hakaret oluyor, işte bu yüzden insanca bir yaşam için birlikte hareket etmeli, birlik olmalı, mücadele etmeliyiz” demiştik. Farplas-3'te çok ses getiren bu haberimizden sonra Farplas-3 müdürü özür dilemek zorunda kalmıştı.
O dönem de söylemiştik, bu özür samimi değil, Farplas işçilerinin olası tepkisini dindirmeye yöneliktir. Çünkü yıllardır bu durum fabrikanın belli alanlarında zaten sürekli yaşanıyordu. Bu sorunun sayfamızda dile getirilmesi Farplas patronunu o dönem korkuttuğu için adım atmak zorunda bırakmıştı. Farplas-3 müdürü geçen ay görevinden istifa etti, tam olarak nedenlerini bilmemekle beraber, Farplas'tan bazı işçiler bu istifanın sayfamızın gücünden kaynaklı olduğunu ilettiler. Biz de diyoruz ki güç; sayfamızın yanı sıra, siz Farplas işçilerinin taşıdığı mücadele potansiyelindedir.

Bu potansiyele güvenip hareket ettiğimiz sürece Farplas’ta aşamayacağımız şey yoktur. Bugün fabrikada Covid-19 kol gezmekte, fakat “aslolan üretimdir” mantığı bugün Farplas işçilerini patronun insafına bırakmaktadır. Unutmayalım ki Farplas’ta bu durumu yaratan, bizlerin örgütsüz hareket etmesidir. Evet, bugün için fabrika içinde güvencesizlik sorunu, işsizlik korkusu olabilir. Ama pandemi sürecinde gördük, onlarca arkadaşınız ekmeğinden oldu, aralarında gözyaşı dökenler de oldu. Bu şu anlama geliyor, yarın pandemi daha zorladığında hiçbir güvencemiz olmayacak.

Farplas işçileri!

Mademki bu zenginliği biz ellerimizle yaratıyor ve sonucunda güvencesizliği biz yaşıyorsak, o zaman bunu tersine çevirmek yine bizim ellerimizdedir. Bizim bizden başka güvencemiz yok, bu yüzden birbirine güvenen arkadaşlarla bir araya gelmeli, mevcut durumun analizini yaparak adımlar atmalıyız. Sayfamıza ulaşın, bu konuda elimizden geldiğince her konuda yardımcı olalım.

***

Farplas patronu sayfamızdan neden korkuyor?

Çünkü sayfamızda tek çözümün Farplas işçilerinin birliği olduğu döne döne dile getiriliyor. Farplas sermayesi Gebze'de adeta otomotiv yedek parçanın en büyük parsasını binlerce Farplas işçisinin emeği sayesinde elinde tutuyor.  Sürekli mesai, mobbing ve her sabah işe başlamadan işçileri işsizlikle tehdit eden anlayış, sömürü üzerine kurulu bu düzen tabii ki Farplas işçilerinin birliğiyle değişecektir. Bunu çok iyi bilen Farplas patronu, elbette sayfamızın bu konuda oynayacağı rolden korkmaktadır.

Farplas işçileri!

Mobbing ve aşağılama olmadan çalışmanın, insanca yaşam koşullarına sahip olmanın, yani kısacası patronun korkularını gerçek kılmanın yolu sizlerin birliğinden geçiyor.

Petrokimya İşçileri Birliği