Petrol-İş İzmir Şube’de görevden almalar başladı

Yolsuzluk tartışmalarının sürdüğü Petrol-İş İzmir Şube’de, TPİ Menemen fabrikası baştemsilcisi görevden alındı. Petrokimya İşçileri Birliği, “Görevden almalara ancak işçiler karar verebilir” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Eylül 2019
  • 13:19

Bir süredir Petrol-İş İzmir Şube’de, şube başkanı Orhan Zengin şahsında yolsuzluk ve bir dizi haksızlık yapıldığına dair iddalar üzerinden başlayan tartışmalar devam ediyor. Tartışmalara hiçbir açıklama getirilmezken, şubeye bağlı TPİ Menemen fabrikasının baştemsilcisi Yusuf Uygur’un, şube başkanı tarafından görevden alındığı öğrenildi. Uygur, şube başkanının yolsuzluk ve usulsüzlük iddalarına karşı hesap soruyor olsa da bu zamana kadar sessiz kalmış ve bu nedenle işçilerden tepki almıştı. Son yaşananlar geçmiş şube genel kurulunda eski başkanın muhalif olanları görevden alması, işten attırması yüzünden devrildiğini hatırlatırken, aynı şeylerin yaşanıyor olması sendikal anlayış tartışmalarını bir kez daha öne çıkarıyor.

Görevden almalara dair Petrokimya İşçileri Birliği’nin açıklaması da şöyle:

“İşçinin verdiği yetkiyi ancak işçi alabilir!

Petrol-İş İzmir Şube’de, şube başkanı Orhan Zengin’in sendikal görevi kendi çıkarına kullanması üzerine başlayan olaylar TPİ Menemen fabrikası baştemsilcisi Yusuf  Uygur’un görevden alınması ile sürüyor. Olaylar kamuoyuna yansımış ve Petrol-İş sendikasının nerdeyse tamamında tartışma konusu olmuşken, hiçbir açıklama yapılmamış aksine hesap temsilcilere kesilmeye çalışılmaktadır. TPİ baştemsilcisi Yusuf Uygur sendika içerisinde gelişen haksızlık ve yolsuzluklar için bugüne kadar sessiz kalarak bunun bir parçası olmuş olsa da, gelinen yerde şube başkanına karşı olması nedeniyle bizzat şube başkanı tarafından görevden alınmış oldu.

İşçilerin sandık kurarak seçtiği temsilci ne şube yöneticileri ne de genel merkez tarafından görevden alınabilir! Bir muhasebe yapacak, görev yetkisini geri alacak birileri varsa bunlar ancak işçilerdir! Şube genel kurulunda eski şube başkanı Gani Gündoğdu’yu ‘kimseyi işten attırmayacağım, herkes sözünü söyleyip eleştirebilecek’ diyerek eleştirenler bugün tahtı sallandığında ‘sendikaya bu kadar demokrasi yeter’ diyorlar.

TPİ, TETRAPAK, DYO işçileri ipi kendi eline aldığında ‘demokrasi’ bir vaat olmaktan çıkıp gerçekleşecek! Şube başkanı Orhan Zengin’in başını çektiği bu anlayışı ancak biz işçiler yıkabiliriz!”