MİB: “Ek zam” aldatmacası ve gerçekler...

Metal işçisi ancak mücadeleyle kazanabilir!

Metal İşçileri Birliği, yaptığı yazılı açıklama ile metal işçilerinin fabrikalardan yükselen “ek zam” talebi karşısında sektördeki 3 sendikanın MESS ile bugün yaptıkları sözleşmenin tam bir aldatmaca olduğunu belirterek, bu sözleşmenin kabul edilmemesi için çağrı yaptı ve “metal işçisi ancak mücadeleyle kazanabilir” dedi…

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 17 Ocak 2023
  • 19:45

Metal işkolundaki 3 sendikanın MESS ile bugün imzaladığı “ek zam” sözleşmesi üzerine Metal İşçileri Birliği’nin yaptığı yazılı açıklamanın tam metnini aşağıda okurlarımıza sunuyoruz:

Haftalardır metal fabrikalarında çöp olmuş sözleşmelere karşı “ek zam” talebi yükseliyor. Bugün Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş ağaları ortak bir metin yayınlayarak MESS'le varılan anlaşmayı açıkladılar. Günlerdir sendika bürokratlarının koparttığı gürültünün boş olduğu bir kez daha ortaya çıktı. MESS ne kadar veriyorsa, bu ağalar ona razı olduklarını tekrar tescil ettiler. Birleşik Metal-İş ağalarının, “ek zam için mücadeleye başlıyoruz!” söylemi gelinen yerde Pevrul Kavlak'ın “bir nebze iyileştirme” söylemiyle eşitlenmiş, elele bir kez daha metal işçisine sefalet zammını reva görmüşlerdir. Üstüne zaten kendiliğinden olacakları yeni bir şey diye sunmaya çalışmaktadırlar. Yapılan açıklamanın özü budur.

Açıklama üç kalemden oluşuyor. 

İlki 31 Aralık 2022 tarihli saat ücretleri 48,04 TL'ye çekilecek. Bu ne demek? Esasında hiçbir şey. Asgari ücrete gelen zam ile birlikte asgari ücretin brüt saat ücreti 44,48 TL. TİS kapsamındaki metal fabrikalarında işe giriş ücreti asgari ücretin %8 üzerinde olacak maddesi bulunuyor. Çarpıp çıkarırsanız elde edeceğiniz rakam bugün çekilecek denilen 48,04 TL'ye ulaşırsınız. Yani ortada alınan bir şey yok, sözleşme hükümlerine göre kendiliğinden olan bir çekme sözkonusu. 

İkincisi, mart ayında verilmesi gereken dördüncü dilim enflasyon zammının iki ay erkene çekilmesi. %15 şimdi, Mart'ta enflasyon %15'ten fazla çıkarsa ek yapılacakmış. Sözleşme gereği zaten yapılması gereken zammı sadece iki ay öne çekmeyi marifet saymak ve üstüne TÜİK'in kimseyi inandırmayan rakamlarına bel bağlayarak metal işçisinin karşısına çıkmak sendika ağalarına yakışır ancak.

Üçüncüsü ise 10,5 TL'yi geçmemek üzere her yıl için brüt 70 kuruş kıdem zammı. Yani brüt ücret üzerinden bir yıllık bir işçi için 157,5 TL. İki yıllık bir işçi için 315 TL. Üç yıllık bir işçi için 472,5 TL diye devam eden oranlar... Evet, açıklama bundan ibaret. Aldık denilen sadece alt alta eklenmiş rakamlar. Rakamları uç ucuna ekleyince de %34 zam oranını bulmuşlar. 

Metal işçisinin çalışma ve yaşam koşulları temenniden öte adımları zorunlu kılıyor. Sendika başkanlarının yaptığı açıklamanın sonuna ekledikleri, Grup TİS sürecinde kayıpların telafi edilmesi umudu, şu anki satışı bir parça gizleme çabası dışında bir anlam ifade etmiyor. Metal işçisine “bir nebze iyileştirme” önerenler, “bir nebze işçinin yanında olmadıklarını” gösterdiler.

Metal işçisi “ek zam” talebinin arkasından gitmeli, MESS dayatmalarına, sendika bürokratlarının boş laf kalabalıklarına papuç bırakmamalıdır. Dün bize “sözleşme yenilenmez, ek zam tartışması olmaz” diyorlardı. Basıncımızla adım attılar, dediklerini yuttular, şimdi “ek zam” diye rakam oyunlarından medet umuyorlar. Bizlere iyileştirme diye yutturmaya çalıştıkları zam geriye gidişi durdurmadığı gibi bu koşullarda ömrü bir gün bile değil. Metal işçisinin ağzına hayali bir parmak bal çalıp süreci kapatabileceklerini düşünüyorlar. Metal işçisi mücadele etmeden, üretimden gelen gücünü göstermeden bir şey kazanamayacak.

İzin veremeyiz. Kabul etmediğimizi bulunduğumuz her yerde haykıralım. İnsanca yaşamaya yeten bir ücret için birleşelim. Taleplerimizi daha gür dile getirelim. Her şeyden önemlisi fabrika fabrika birliğimizi kuralım, omuz omuza mücadele edelim. Metal işçisi isterse karşısında hiçbir güç duramaz. 

Metal İşçileri Birliği

17 Ocak 2023