Renault ve Bosch işçilerinden TM protestosu

Renault ve Bosch işçileri, Türk Metal’in sözleşme anketlerini üzerine “Gemileri yakmamıza az kaldı” yazarak protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 21 Temmuz 2023
  • 14:30

Renault ve Bosch işçileri, Türk Metal’in sözleşme anketlerini protesto etti. Metal İşçileri Birliği’ne (MİB) ulaşan işçiler 20 Temmuz günü Türk Metal temsilcilerinin “Türk Metal- Mess 2023 Grup Toplu İş Sözleşmesi Taslağı için üye beklenti anketi” dağıttıklarını belirtti.

İşçiler “bu anketi patronlar mı hazırladı?” diyerek tepki gösterdi. Bazı işçiler de anketin üzerine “gemileri yakmamıza az kaldı” diye yazarak TM çetesini uyardı.

MİB’in Facebook sayfasında paylaşılan bazı tepkiler şu şekilde:

Renault işçisi:

Anket şirketine görev vermişler. 17-18 yaşındaki çocuklar fabrika içinde anket için çabalıyorlar. İşçi oralı değil. İşçi artık harranlı işçi artık yalnız ve sendikaya ihtiyacı yok.

Bolu Arçelik işçisi:

Türk Metal sendikası anket yaptı.

Bantta çalışan 150 kişi var. Ankete yeni 1-2 yıllık işçileri soktular.

150 kişilik bantta 8 kişiye anket yaptılar.

Çanakkale Türk Metal üyelerinden:

TM Çanakkale Üyeleri Olarak 2023 Grup Toplu İş Sözleşmesi Anketini patronlar mı hazırladı? Pevrul mu? Bu anketi kâbul etmiyoruz!

Bolu Arçelik işçisi:

Bugün TM temsilcileri tarafından beklenti anketi dağıtıldı.

Bu ankette yer alan şıklar gösteriyor ki daha başlamadan sattılar.

Her şeye yüzde 300-400 zam gelmişken beklenti anketinde en yüksek şık yüzde 70.

Ayrıca şıklarda yer alan iş güvencesi istiyorum şıkkı ne oluyor?

Aba altından sopa göstermek mi?

Bugüne kadar hangi üyenize sahip çıktınız da o şıkkı koyuyorsunuz.

Tabi şakşakçı ve yalakalarınız hariç...

Micha işçisinden:

Bir işçiyle bu kadar dalga geçilir. Bunlarda yalanın hilenin sınırı yok. İşçi hak ister yasada yeri yok, işçi promosyon ister patron isterse verir, işçi temsilci seçimi ister kapı dışarı ederler. İşçi otele gitmek ister her yerde bizi öv derler.

Birde şu yazıya bak tüm üyelerin görüşleri alınıyor. Eve doğrudur ‘başkanım hayırlı cumalar’ görüşlerini aldıkları doğru. Diğer türlü fişlenip kapı önüne konuyorsun.”

Renault işçilerinin ardından Bosch işçileri de aynı anketleri “Bosch çalışanları olarak Renault'un yanındayız” ve “Artık TÜİK verilerini kabul etmiyoruz” diyerek protesto etti.