Mata'da baştemsilci işten atıldı

Mata Otomotiv fabrikasında, Birleşik Metal-İş işyeri baştemsilcisi "devamsızlık" gerekçesiyle işten atıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 07 Nisan 2022
  • 12:56

İstanbul’un Tuzla ilçesinde bulunan Mata Otomotiv fabrikasında, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş işyeri baştemsilcisi işten atıldı.

Yıllık izin kullanan baştemsilcinin işine, 31 Mart Perşembe günü devamsızlık yaptığı gerekçesiyle son verildi. Mata Otomotiv işçileri alınan bu kararın düzeltilmesini ve işyeri sendika temsilcisinin işe geri alınmasını talep ediyor.

Evrensel’de yer alan habere göre, fabrika içerisinde sendikaya karşı saldırgan tutumun bugünle birlikte başlamadığını belirten bir Mata işçisi şunları ifade etti:

“Bu bizim için ilk olmadı. Fabrika yönetimi daha önce iki temsilcimizi ve sendika komitemizi işten atmıştı. Daha sonraki süreçte de bir temsilcimiz daha işten atıldı. Mata patronu bizi buna alıştırmaya çalıştırıyor. ‘Güç bende önüme geleni atarım’ diyor. Sendikamız geçen yıl temsilcilik seçimi yapmıştı. Temsilcimizi biz seçtik. 600’ü aşkın oy aldı. Sendikanın ve biz işçilerin seçilmiş temsilcisidir. Onu işten atmak, fabrikadan sendikayı atmak anlamına gelmez mi? İşçi iradesini hiçe saymak değil midir? Bizi hiçe sayanlara karşı bir şeyler yapmamız gerekiyor. Sendikamız burada adım atmalıdır. Sadece yönetimle görüşmek yetmez. Hepimizin göstereceği tepkiyle arkadaşımızı geri aldırabiliriz.”

2016 yılında sendikaya üye oldukları için 30 kişinin Mata Otomotiv’den işten atıldığını hatırlatan başka bir işçi de “O dönem arkadaşlarımızı sendika üyeliği yüzünden işten attılar. Bizler de üyeydik. Gözümüzü korkutmak istediler. Birlikte hareket ettik. Atılan arkadaşlarımıza sahip çıktık. İş durdurup, fabrikayı 3 gün işgal ettik. Mecbur kalıp arkadaşlarımızı işe aldılar” dedi.

Nisan 2022 itibariyle yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlandığını ve ilk toplantı öncesi baştemsilcinin işten atıldığını söyleyen işçi şunları ifade etti:

“Bu ne demek biliyor musunuz? İstediğimi işten atarım, TİS’i de ben belirlerim demektir. Bu süreçte toparlanırız, birlik oluruz, iyi bir zam alırız derken, patron bize neyi reva gördüğünü gösterdi. Bizim patronlardan birisi Farplas fabrikasının da patronu. Orada işçilere neler yaptığını görünce, bize yapılana şaşırmıyorum. Mata’da çok kirli oyunlar dönüyor. Biz temiz kalmaya çalışıyoruz. Bunu başarabilmek için de birlik olmamız, bu oyunları bitirmemiz gerekiyor.”