MATA’da 3 yıllık sözleşme dayatması!

MATA yönetiminin 3 yıllık sözleşme dayatmasıyla birlikte içeride baskılar da artırmış durumda. İşçilerin bir kısmı sendikanın 3 yıl dayatmasına boyun eğeceğini düşündüğünü ifade ediyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 07 Haziran 2022
  • 18:50

Birleşik Metal-İş’in MATA Fabrikası’nda yürüttüğü toplu sözleşme sürecinin son oturumu 10 Mayıs’ta yapılmıştı. Bu oturumda saat ücretleri yeniden değerlendirilmiş ve sosyal haklarda ek teklifler sunulmuştu. Patron, sözleşmenin 3 yıl olması şartını ortaya koyarken MATA işçileri ise başından beri 3 yıllık sözleşmeyi kabul etmediklerini sendikaya iletmiş durumdalar.  

TİS görüşmelerinin 6.’sı ise sendika genel merkezinde patron ve sendika arasında yürütüldü. MATA yönetiminin yeni sunduğu teklifler ise şöyle:

* 1.yılını doldurmuş işçilere 10 yılı aşmamak kaydıyla her kıdem yılı için 25 kuruş. Bu uygulamanın üzerine tüm işçilerin saat ücretlerine 11 TL… 2. altı ay için ücret zammı TÜFE oranında enflasyon. 3. altı ay için ücret zammı TÜFE oranında enflasyon ve +5 refah payı. 4. altı ay zammı TÜFE oranında enflasyon. 5. altı ay zammı 6 aylık TÜFE oranında enflasyon oranına ilave çıkan enflasyonun %35’i kadar ilave refah payı. 5. altı ay zammına alternatif olarak 6 aylık TÜFE zammına ilave %8 refah payı ve 1 çıplak maaş tutarında 1 defaya mahsus olmak üzere alışveriş çeki. 6. altı ay TÜFE oranında enflasyon. Ayrıca, tamamlayıcı sağlık sigortası karşılığında 1500 TL alışveriş çeki. Sosyal haklarda 2. yıl artışları enflasyon+ 5 puan. Sosyal hakların 3. yıl artışları; yıllık enflasyon+ saat ücretlerine 5. altı ayda uygulanacak refah payı kadar ilavesi...

MATA işçileri 3 yıllık sözleşmeyi kesinlikle kabul etmezken, sendika yönetimi 3 yıl olması karşılığında patrondan ilk 6 aylık saat ücret artışını 17 TL olarak alacağını işçilere iletmiş durumda. Son olarak, 9 Haziran tarihinde arabulucu tayin edilecek ve bir toplantı gerçekleştirilecek.

Geçmiş dönemlerde temsilcilerin ve pek çok işçinin atılması karşısında sendikanın sessiz kalması, patronla ortak hareket etmesi MATA işçilerinde sendikaya yönelik ciddi güvensizlik oluşturmuştu. Halihazırda bu güvensizlik sürerken, yönetimin 3 yıllık sözleşme dayatmasıyla birlikte içeride baskılar da artırmış durumda. İşçilerin bir kısmı sendikanın 3 yıl dayatmasına boyun eğeceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Kızıl Bayrak / Gebze