Mata’da sendika patron el ele!

İşçiler patron ve sendikanın ortak bir şekilde hareket ettiğini, bu durumun işçiler açısından kabul edilemeyeceğini söylüyorlar.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 20 Mayıs 2019
  • 10:57
Foto: Arşiv

Foto: Arşiv

Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şube Genel Kurulu 5 Mayıs Pazar günü sendika yöneticilerinin kişisel çıkar ve hesaplarının bir sonucu olarak gerçekleştirilmişti. Ardından yeni seçilen yönetim fabrikalara ziyaret turuna çıktı.

Bu adreslerden biri de uzun süredir TİS sürecinde olan Mata fabrikasıydı. Sendikal bürokrasinin hanesine yazılan genel kurulun ardından yeni seçilen yönetim Mata ziyaretinde işçiler tarafından fabrikadan kovuldu.

Mata işçilerinin öfkesine vesile olan pek çok neden bulunmaktadır. Patronun işten atma, keyfi tutanaklar, yönetim taraftarı işçi alımlarıyla kadrolaşma, olası bir grevin altını boşaltacak stok yığma vb. saldırı ve adımlarla yürüttüğü TİS sürecinde sendika cephesinden hiçbir adım atılmadı. Sendikanın yaptığı, TİS’e dair mesaj yoluyla genel bilgilendirmeler oldu. Birleşik Metal-İş, Mata patronunun grevi göze alamayacağını bu nedenle talepleri kabul edeceğini yineleyerek sürekli işçileri oyaladı. Olası bir greve dair hiçbir tartışma, hazırlık vb. yapılmadı. TİS görüşmeleri ertelendi, uzatıldı.

Ardından fabrikada gönüllü çıkışlar başlatıldı. Her ne kadar işçilerden bir rağbet görmese de bu adım da sendikanın bilgisi dahilindeydi. Sendika bu konuda temsilcilere dahi bilgi vermedi. İşçilerin baş temsilciye yönelik rahatsızlıkları artarken, sendika Mata’daki baş temsilciyi yönetime almayı uygun buldu.

Bardağı taşıran son damla ise bir temsilciye hiçbir kanıt olmadan, diğer işçilerin karşısında ağır bir ithamda bulunulması ve bizzat sendikanın temsilciye tutanak tutup, görevden alma hamlesi oldu. Ortada hiçbir somut belge yokken işçilerin karşısında temsilciye yönelik ağır suçlamaya Mata işçileri tepki gösterdi. Birleşik Metal-İş yöneticilerinin seviyesiz tartışmaları karşısında ise yönetimi fabrikadan kovdu. Ertesi gün de bir işçiye tutanak tutulduğu öğrenildi.

Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şube, yargısız infazlarla işçi temsilcisini görevden alıyor; bu nedenle sendika yöneticilerine tepki gösteren bir işçi patron tarafından tutanak yiyor. Bu durum Mata işçilerine tekrardan temsilcilerinin işten atıldığı ve patronun “sendika ile el eleyiz” diye mesaj çektiği süreci hatırlattı.

Şimdi işçiler patron ve sendikanın ortak bir şekilde hareket ettiğini, bu durumun işçiler açısından kabul edilemeyeceğini söylüyorlar.

Kızıl Bayrak / Tuzla