Mata işçileri toplantı gerçekleştirdi

Birleşik Metal-İş 1 No’lu Şube yönetimi ve Mata Otomotiv işçileri 17 Mart Cuma günü Kaynarca’da düğün salonunda toplantı gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 18 Mart 2023
  • 11:30

Birleşik Metal-İş 1 No’lu Şube yönetimi ve Mata Otomotiv işçileri 17 Mart Cuma günü Kaynarca’da düğün salonunda toplantı gerçekleştirdi.

Salon toplantısına Mata işçilerinin katılımı yoğundu. Toplantıda ilk söz Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’na verildi. Serdaroğlu konuşmasında serbest bölge önündeki direniş alanında yaşanan sorunlardan bahsetti ve direnişin disiplinine dair uyarılarda bulundu. Mata yönetimiyle yapılan toplantıları özetlediği konuşmasında dört toplantı yapıldığını ifade etti. İlk toplantıda talepleri ilettiklerini, ikinci toplantıda ise yönetimin kamera görüntülerinden izleyip sorun çıkardıklarını tespit ettikleri işçilerin işten çıkarma listesini vermeye çalıştığını belirtti. Sendika olarak işten çıkarmayı kesinlikle kabul etmediklerini ifade eden Serdaoğlu, “demokrat görünümlü Mata patronlarının CHP üzerinden aracı sokarak sürece müdahale etmeye çalıştığını” belirtti. Serdaoğlu, direnişin fabrika önünden çıkarılmasında da ticaret bakanı Mehmet Muş’un talimatıyla olduğunu, serbest bölgeden ticaret bakanlığının sorumlu olduğunu vurguladı.

Serdaroğlu, Mata kapitalistleriyle yapılan görüşmelerde sonuç olarak hiç bir talebin karşılanmadığını söyledi. Patronun işçilere “tazminatlarını veririm, gönüllü çıkış isteyen olursa onları değerlendiririm”, “ek zammı nisan ayı için düşünebilirim”, “attığım 51 işçiyi kesinlikle almam ve daha da atacaklarım var” dediğini aktardı.

Sadece Serdaroğlu’nun konuşma yaptığı salon toplantısında, “İşe alınmayabiliriz, tazminatımızı almayabiliriz ama patronun kölesi olmayacağız” dedi. Ayrıca salonda “Teslim olmak isteyen varsa çıksın gitsin aramızda olmasın” sözlerini sarfetti.  Konuşmada ayrıca gerekirse Ankara’ya yürüyüş yapılacağı çağrısı yaptı. Direnişe devam yönünde yapılan genel havanın ve Serdaroğlu’nun konuşması sonrası somut bir planlama olmadan toplantı bitirildi. Birkaç işçi kendi mahallerinden servis olmadığını, direniş alanına gelirken sorun yaşadıklarını belirtti, bunun çözülmesini talep etti.

Metal İşçileri Birliği, direnişin güçlendirilmesine dönük somut öneriler sıraladığı özel bildiriyle  toplantı öncesi Mata işçilerine seslendi.  Hem sosyal medaya dan hem mata işçilerinin kurduğu gruplar üzerinden, hem de toplantının yapılacağı düğün salonun önünde sesleniş yaptı.

Kızıl Bayrak/ Tuzla