Kaplan Kardeşler’de kölelik koşulları sonucu “iş kazası”

Kaplan Kardeşler’de konfeksiyon bölümünde çalışan bir işçi “iş kazasında” kolunu kaybetti. İşçinin arkadaşı, DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği aracılığıyla seslerini duyurarak sömürü koşullarına tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Temmuz 2020
  • 22:47

İş cinayetleri aralıksız devam ederken bir “iş kazası” haberi de Antep’te bulunan Kaplan Kardeşler’de yaşandı. Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Çukurova Temsilciliği tarafından yapılan duyuruya göre Pazartesi gece vardiyasında, bir işçi geçirdiği “iş kazası” nedeniyle kolunu kaybetti.

DEV TEKSTİL’e verilen bilgilere göre E. Ö., Kaplan Kardeşler konfeksiyon bölümünde çalışıyordu. Anlamadığı bir makinaya verildiği için çalışırken elini makinaya kaptırdı ve kolunu kaybetti.

DEV TEKSTİL sendikası aracılığıyla seslerini duyurmak isteyen bir işçi şunları dile getirdi: 

“Bu arkadaşımız Kaplan Kardeşler’de çalışıyor. Pazarları ful zorla çalıştırılıyor. Hafta içi 8+8, 16 saat. Zorla mesaiye bırakılıyor. Yorgun haliyle kolunu kaybetti. Kaplan Kardeşler’de işçiler zor durumda, işsiz kalırız diye sesimizi çıkaramıyoruz. Pazar ful çalıştırılıyor. Gelmeyen işçilere cezai işlem yapılıyor. Artı hafta içi 8 saat mesaiye bırakılıyoruz. Kalmayanlara tutanak tutuluyor. Aynı zamanda 30’a yakın virüse bulaşan arkadaşımız çıktı. Hala hiçbir şey olmamış gibi üretime devam ediliyor. İşçiler evden çok fabrikayı görüyor. Bir pazarımız vardı onu da elimizden aldılar. 8 saat çalıştığımızda çocuklarımızı az da olsa görüyorduk. Ne yazık ki başımıza bir mesai çıkardılar, 16 saat yaptılar. Görüntüye bakılırsa patronlar hac zamanı hacca giderler. Umre zamanı umreye, kandil günleri görüntü olsun diye köyde mevlüt yaparlar. Ama işçiye gelince zulme devam. Pazar hakkı yok. İki gün önce bu arkadaşımız ful pazarları artı hafta içi 8+8, 16 saat çalışıp kolunu kaybetti. İş kazası herkesin başına gelebilir ama biraz da tedbir almak gerekiyor. Pazar günü tatili işçinin hakkı. Hafta içi 8 saat mesai olmayacak. Dinlenme hakkı olacak. Şu an bu kardeşimizin vebali kimin boynuna? Kul hakkına geçmez mi? Ömür boyu bu kardeşimiz sakat kalacak, işsiz kalacak. Çocukları aç kalacak. Kimin yüzünden? Kaplan Kardeşler yüzünden. Neden mi? Pazarları ful çalış, hafta içi 8+8, 16 saat çalıştır. İşçiye hiç izin verme. Çocuklarını görmesin. Patronların çocukları can, bizimkisi can değil. Hangi kitapta yazılıyor acaba? Müslümanlık buysa ben Müslüman değilim, Kaplan Kardeşler Müslüman, işçiler Müslüman değil, öyle mi? Bunu paylaşırsanız belki patronlar imana gelir. Pazarları ve hafta içi mesaileri kaldırır. Biz de ailemizle vakit geçiririz. Gerçekten eve ekmek götürmek için, işsiz kalmamak için sesimizi çıkaramıyoruz. Benim anlamadığım bir şey bunlar hacı hocalar ama işçileri eziyorlar. Kul hakkına giriyorlar. Ama dışarıda kendilerini alim olarak gösteriyorlar. Peki, kuldan korkmuyorsunuz, Allah’tan da mı korkmuyorsunuz?”

DEV TEKSTİL, bu “iş kazası” ve fabrikada yaşanan sorunlarla ilgili şu talepleri dile getirdi:

*Bu “iş kazasına” neden olan sorumlular cezalandırılsın!

*Başka bir "iş kazası" yaşanmaması için önlemler alınsın!

*16 saat çalışmaya son verilsin!

*İşçilerin yorulmasına neden olan ağır çalışma koşulları işçiler lehine iyileştirilsin!

*İşçilerin kazanılmış ve yasalarca da teminat altına alınmış olan Hafta Tatili hakkımız uygulansın!

*Covid 19 önlemleri arttırılsın! Yaş ve sağlık nedeniyle riskli grupta olanlara, sağlıklarından endişe duyanlara ÜCRETLİ İZİN verilsin!

*Covid 19'a yakalanan işçilerin temasta olabileceği tüm işçiler karantinaya alınsın!

*Riskin artması durumlarında üretime ara verilsin, işçiler ücretli izne çıkarılsın!

*İşe giriş ve çıkışlarda, yemekhanelerde sosyal mesafeye uygun düzenlemeler yapılsın. Sosyal mesafeyi sağlayacak yeterli sayıda görevli bulundurulsun! Giriş ve çıkış saatleri bu ihtiyaca göre yeniden düzenlensin!