“En az 188 işçi yaşamını yitirdi”

İSİG Meclisi Haziran ayında en az 188 işçinin yaşamını yitirdiğini belirttiği aylık iş cinayetleri raporunu açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 09 Temmuz 2020
  • 13:50

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi açıkladığı Haziran ayı iş cinayetleri raporunun başında, 7 işçinin yaşamını yitirdiği patlamanın gerçekleştiği havai fişek fabrikası hakkında şu ifadeler yer aldı:

“Sakarya’nın Hendek ilçesinde kurulu Büyük Coşkunlar Havai Fişek fabrikasında 3 Temmuz günü meydana gelen patlamalar sonucu 7 işçi arkadaşımız hayatını kaybetti, 128 işçi arkadaşımız yaralandı. Ölen arkadaşlarımızın ailelerine, mesai arkadaşlarına ve Türkiye işçi sınıfına başsağlığı diliyoruz...

Coşkunlar bir aile şirketi ve birden fazla benzer isimli şirket bulunuyor. Bu şirketlerde tespit edebildiğimiz kadarıyla son 13 yılda 8 patlama yaşandı, 5 işçi hayatını kaybetti ve yaklaşık 100 işçi de yaralandı.”

Fabrikanın patronlarından olan MÜSİAD Sakarya İl Başkanı olan Yaşar Coşkun’un AKP ile olan ilişkilerine de dikkat çekilen raporda “İSİG Meclisi olarak, iş cinayetlerine karşı sessiz kalmayacağımızın ve İSİG mücadelesinin bölge bölge işyeri işyeri örülmesi noktasında üzerimize düşenleri yapacağımızın da tekrar altını çizelim” denildi.

Haziran ayında 188 iş cinayeti

Raporda Haziran ayında gerçekleşen 188 iş cinayetinin ayrıntıları ise şöyle sıralandı:  

-İş cinayetlerinin aylara göre dağılımına baktığımızda Ocak ayında en az 114 işçi, Şubat ayında en az 133 işçi, Mart ayında en az 113 işçi, Nisan ayında en az 221 işçi, Mayıs ayında en az 165 işçi ve Haziran ayında en az 188 işçi yaşamını yitirdi. 2020 yılının ilk yarısında iş cinayetlerinde en az 934 işçi arkadaşımızı kaybettik...

-188 emekçinin 147’si ücretli (işçi ve memur), 41’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor...

-Ölenlerin 4’ü kadın işçi, 184’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım ve sağlık işkollarında gerçekleşti...

-Sekiz çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım işkolunda gerçekleşti…

-Ölenlerin yaş ortalamasına baktığımızda: Kendi nam ve hesabına çalışanlar (çiftçi ve esnaf) 53 yaş, ücretliler (işçi ve memur) 39 yaş...

-51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 57 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, tekstil, ağaç, büro, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işçileri...

-8 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi: 6’sı Afganistanlı, 1’i Suriyeli, 1’i Türkmenistanlı...

-Ölen işçilerin 3’ü sendikalı. Sendikalı işçiler güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu.

-Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, sağlık, güvenlik, gıda, tekstil, ağaç ve enerji işkollarında gerçekleşti.

-En fazla ölüm nedenleri sırasıyla trafik/servis kazası, ezilme/göçük, kalp krizi, yüksekten düşme, şiddet, Covid-19 ve elektrik çarpması.

İş cinayetlerinin şehirlere göre dağılımının ardından iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin isimleri verilerek rapor bitirildi.