Gebze'de bulunan Namet fabrikasında yakın zamanda korona salgını yayılmış, yayılmaya rağmen Namet yönetimi çalışma baskısı uygulayınca, Namet işçileri ara vardiyada işe başlamak istememişti. Bunun üzerine AKP'ye yakınlığıyla bilinen Namet patronu Faruk Kayar işçileri tehdit ederek çalışma baskısı uygulamıştı.
Mevcut durum sosyal medyada gündem olup, ardından fabrikadaki vakalar artıp, bir işçinin yoğun bakıma alınması üzerine Namet'te üretim durmuştu.
Baskı ve sömürü arttı
Kısmi çalışma süren fabrikada bugün itibarıyla (20 Temmuz) üretimin tam anlamıyla başlayacağı işçilere bildirildi. Öte yandan bu süre içerisinde baskıyla beraber iş kazaları da yaşanmaya devam ediyor. Yakın zamanda kadın bir işçi banttaki yoğunluktan kaynaklı ürün toplarken elini bant makinasına sıkıştırdı. Şu an durumunun iyi olduğu öğrenilen kadın işçi tekrar iş başı yaptı.
Eski döneminde de birçok iş kazası yaşanan fabrikada, temel sorun Namet yönetiminin baskı ve sömürü uygulamalarına karşı işçilerin örgütsüz olmasıdır.
Özellikle kadın çalışanların yoğun çalıştığı fabrikada kapitalistler, mutfak ağırlıklı erzak dağıtarak işçilere “sus payı” vermeyi amaçladı. Oysaki işçilerin meşru hakkı olan bu uygulama, diğer haksızlıklara susulması anlamına gelmemelidir.
Diğer yandan Namet işçilerinin Kızıl Bayrak’a aktardığına göre, fabrikada test sonuçlarını alan kişilere fazladan erzak dağıtıldığı ve bu dağıtılan erzaklar için işçilerin mesai kaldığı söyleniyor.
Ayrıca Namet’te yıllık izinlerin şu an için kaldırıldığı ve buna işçilerin tepkili olduğu söyleniyor.
Bireysel değil, toplu hareket etmeli
Fabrikadaki sömürü uygulamalarının ve haksızlıkların artmasının nedeni, işçilerin bir arada ve örgütlü olmamasından kaynaklanıyor. İşçileri yalnızlaştıran, bölüp parçalayan Namet kapitalistleri bu zayıflığa dayanarak pervasızca davranıyor.
Üretimde söz sahibi olamamak ve herkesin kendi başına çözüm araması mevcut sorunları daha da ağırlaştırıyor. İşçiler fabrikadaki bu sorunlara çözüm bulmak için geçmişte yaşanan olumsuzlukları birer deneyim olarak almalı ve bir araya gelmeli ve üretimden gelen sınıf birliğini kurmalıdır. Mevcut baskıları ve haksızlıkları ortadan kaldırmak işçilerin ellerindedir.
Kızıl Bayrak / Gebze