İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi 11 Mart ve 10 Mayıs arasındaki süreçte İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğini ele alan raporunu yayınladı.
“İşçi sınıfını sürü bağışıklığına iten politikalar”
Salgının ikinci ayı itibarıyla işyerlerinin can pazarına dönüştürüldüğü ve 11 Mart-10 Mayıs arasında en az 128 işçinin koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtilen raporda şunlar ifade edildi:
“Salgının bir sınıf sorunu olduğu, koronavirüsün ikinci ayında izlenen politikalar ve gelişmeler ile ortaya çıktı. Hasta ve ölüm oranlarının en fazla üretim merkezlerinin bulunduğu işçi yoğun kentlerde görülmesi, salgının bir işçi sınıfı hastalığı/sınıf sorunu oluşunu daha da pekiştirdi. Salgının ikinci ayında sermayeyi koruyan ve işçi sınıfını sürü bağışıklığına iten politikalar, virüsün işyerlerinde ve işçilerin yaşam alanlarında hızla yayılmasına sebep oldu.”
Üretimin devam etmesi koronavirüsten iş cinayetlerini arttırdı
Raporda, AKP iktidarının bu süreçte hayata geçirdiği kimi uygulamalar hatırlatıldığı raporda, 128 iş cinayetinin en fazla ticaret-büro işkolu ve sağlık işkolu alanında gerçekleştiği belirtildi. İş cinayetlerine ilişkin veriler şöyle sıralandı:
- Hayatını kaybeden emekçilerin 9’u kadın 119’u erkek.
- Hayatını kaybeden emekçilerin yaş ortalaması 50.
- Hayatını kaybedenlerin 98’i ücretli (işçi ve memur), 30’u ise kendi nam ve hesabına çalışan.
- Covid-19 nedenli iş cinayetlerinin en fazla gerçekleştiği işkolları ticaret-büro işkolu ile sağlık işkoludur. Hayatını kaybeden işçilerin işkollarına göre dağılımı ise şu şekilde: Ticaret-büro işkolunda 37, sağlık işkolunda 31, belediye-genel işler işkolunda 11, turizm-konaklama işkolunda 8, tekstil işkolunda 7, taşımacılık işkolunda 5, savunma-güvenlik işkolunda 5, bankacılık işkolunda 4, metal işkolunda 4 ve diğer işkollarında 14 işçi yaşamını yitirdi.
- Kaybettiğimiz işçilerin en az 18'i (yüzde 15) sendikalı idi.
- Salgının ilk iki ayında Covid-19 sebebiyle hayatını kaybeden işçilerin 78’i (yüzde 60) İstanbul, 9’u Kocaeli, 7’si İzmir, 5’i Bursa, 3’ü Ankara, 3’ü Gaziantep ve 23’ü de diğer illerde çalışmaktaydı.
Raporun tamamına buradan ulaşılabilir...