Kod 29’a karşı eylem

Kod 29 ile işten atılan Mesut Toprak, şirketin genel müdürlüğü önünde açıklama yaparak işe iade edilmesi de dahil haklarını istedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 07 Eylül 2021
  • 18:25

Çalıştığı Mapfre Sigorta’ya bağlı Tur Assist’te Kod 29’la işten atılan Mesut Toprak için Şişli’de bulunan şirketin genel müdürlüğü önünde açıklama yapıldı. 

“Açlık, yoksulluk, güvencesizlik demektir! Güvenceli gelecek istiyorum / 4. Vardiya İşçi Dayanışması” yazılı pankartın açıldığı açıklamada, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları atıldı. 

Eylemde açıklamayı işten atılan Mesut Toprak yaptı. Toprak, konuşmasında “Kod 29 iktidar eliyle patronlara adeta altın tepside sunulmuş çok somut bir gerçekliktir. Bu gerçeklik patron sınıfının intikam hareketine dönüşmüştür” ifadeleriyle iktidarı eleştirdi.

Toprak konuşmasının devamında taleplerini şöyle dile getirdi: 

“İlk olarak firma haklarımı geri vermeli. İkinci temel talebim ise daha geneldir. Çünkü biliyorum ki salgın döneminde benim gibi işinden atılan, ücretsiz izne çıkarılan hakları gasp edilen yüz binlerce işçi var. Bu insanlardan bu süreçte destek mesajları da aldım, birbirimizle dayanışmanın yeni yollarını da bulduk. Şimdi bu sosyal kelepçeye mahkum yaşayan işçi dostlarımdan dayanışma ve bu sorunu çözmek için beraber hareket etmeyi talep ediyorum.” 

Toprak ayrıca, sendika ve konfederasyonların bu saldırılara karşı inisiyatif alarak kitleleri harekete geçirmesi gerektiğini vurguladı. 

Sinbo direnişçisi: Fiili-meşru mücadeleden başka yol yok

Sınıf dayanışmasını yükselten Sinbo direnişçisi Dilbent Türker de eylemde konuşma yaptı. Kod-29’la işten atılmasına ve uğradığı haksızlığa değinen Türker, buna karşı fiili-meşru mücadele yürütmek gerektiğini vurguladı. “Bizlerin anayasal haklarını çalan patronlara karşı iktidar hiçbir şey yapmıyor” diyen Türker, devletin işleyişini, sermayenin çıkarlarını koruduğunu her yerde teşhir etmeye devam edeceklerini belirterek birlikte mücadele çağrısı yaptı.