Kartal'da "Kod 29 Ankara yürüyüşü" söyleşisi

Sinbo fabrikası önünde Kod 29'a ve keyfi işten atmalara karşı sürdürülen direnişin 215. gününde Kartal Eğitim-Sen'de Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası tarafından söyleşi gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Ağustos 2021
  • 12:15

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası öncülüğünde Sinbo fabrikasında keyfi işten atmalara, Kod 29 saldırısına ve sendikal faaliyetlerin engellenmesine karşı başlatılan direnişin 215. gününde Kartal’da söyleşi gerçekleştirildi.

Söyleşi Sinbo direnişçisi Dilbent Türker ve TOMİS İstanbul Temsilcisi Onur Eyidoğan’ın gerçekleştirdikleri “Yürüyüş Kod Adı;29” şiarlı Ankara yürüyüşünün deneyimlerinin aktarılması ile başladı. Söyleşide Mücadelenin yol, yöntem ve araçları da tartışıldı.

İlk olarak kısa bir sinevizyon gösterimi ile başlayan söyleşinin açılış konuşması Eğitim-Sen adına gerçekleştirildi. Ardından ilk sözü Dilbent Türker aldı.

Türker, 215 gündür sürdürülen direnişin hedeflerinden, zorluklarından, Sinbo fabrikasının ötesinde sınıfa yönelik saldırılara karşı açılmış bir mevzi olduğu ifade edildi. Türker konuşmasında, hak gasplarına karşı direnme iradesinin öneminden bahsetti. Devrimci sınıf sendikacılığı anlayışının pratikte karşılık bulduğunu, bunun da direnişin devam ettirilmesindeki rolü ortaya kondu. Ortak mücadele vurgusu yapıldı.

Ardından sözü alan Onur Eyidoğan, Ankara yürüyüşü deneyimlerini aktardı. Yürüyüşün ilk anından itibaren gerçekleşen polis engeli, keyfi gözaltılar, yurtdışı yasağından, adli kontrol verilmesine, Ankara girişinde durdurulmaktan eylem yasaklarına sermaye devletini baskı politikaları ortaya koydu.

Polislerin “siz yürürseniz, herkes yürür, bu yüzden izin veremeyiz”, dedikleri söylenerek asıl amacın “sınıf mücadelesinin engellenmesi” olduğu söylendi.

Bakanlığın randevu dahi vermemesine, polislerin bakanlık görüşmesi olmayacak demesine rağmen, yürüyüşün etkisi ile bakanlığa ilk gidildiğinde bakanlık yetkilileri ile görüşüldüğü söylendi. Bakanlık yetkilileri de işçilerin bakanlığı olduklarını söylemelerine rağmen, kendi acizliklerini ortaya koyarak, işçilerin hakları yenmesine rağmen hiçbir şey yapamadıkları söylemeleri, hukuk yolundan başka bir yol öne sürmemeleri teşhir edildi.

Yol boyunca Kod29’a karşı büyüyen tepki ve dayanışmanın önemine vurgu yapıldı. KHK’lılar ile ortak mücadelenin önemine değinilerek konuşma bitirildi.

Ardından söz alan Eğitim-Senliler deneyim aktarımının beklediklerinden faydalı ve somut olduğunu söyleyerek ortak mücadele üzerinden neler yapılabileceği tartışıldı.

Bir dizi somut plan da çıkarılmaya çalışıldı. Sinbo direnişi ile dayanışmadan, Kod 29’a karşı ortak ses çıkartılacak bir eylem planına kadar biri dizi konu tartışıldı.

Tartışmaların ardından söyleşi bitirildi.

Kızıl Bayrak / Kartal