Avcılar’da “Söyleşi: Kod adı 29”

Sinbo direnişçileri Avcılar’da “İnsanca çalışma ve yaşam koşulları için mücadelenin yol ve yöntemlerini tartışıyoruz” şiarlı söyleşi gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 22 Ağustos 2021
  • 11:20

Sinbo direnişçileri Ankara yürüyüşünün deneyimlerini aktaracakları, insanca çalışma ve yaşam koşulları için mücadelenin yol ve yöntemlerini tartışacakları söyleşilerin ilkini gerçekleştirdi.

Eğitim Sen Avcılar 7 Nolu Şube salonundaki söyleşinin açılış konuşması DEV TEKSTİL İstanbul Temsilcisi Okan Karaçam tarafından gerçekleştirildi.

14 günlük yürüyüşten kesitlerin yer aldığı “İnsanca çalışma ve yaşam koşulları için Ankara'ya yürüdük” şiarlı sinevizyon gösterildi.

Söyleşinin ilk bölümünde TOMİS İstanbul Temsilcisi Onur Eyidoğan ve Sinbo direnişçisi Dilbent Türker Ankara yürüyüşünün sınıf mücadelesi açısından nasıl bir yer tuttuğunu anlattılar. Konuşmalardan öne çıkan vurgu “Sınıfa yönelik kapsamlı saldırılara sessiz kalan, sınıf mücadelesini uzlaşmacı, ihanetçi yasal sınırlara hapseden sendikal bürokrasi karşısında TOMİS'in devrimci sınıf sendikacılığı çizgisinin somut bir örneği olarak Sinbo direnişi fiili meşru mücadele pratiği sergilemiştir.” oldu.

Sermaye iktidarının tüm direniş boyunca 1 Mayıs'a, çadır direnişine ve Ankara yürüyüşüne yönelik yasaklar, engellemeler ve saldırılarla karşılık verdiği ifade edildi. Buna karşı Sinbo direnişçilerinin, sınıf mücadelesinin yasaları ve işçi sınıfının çıkarları üzerinden hareket ettikleri vurgulandı.

Sermayenin ve AKP-MHP rejiminin sınıfa ve toplumun emekçi kesimine dönük saldırılarından söz edilen konuşmalarda, buna karşı birleşik mücadele, yasaklara karşı fiili-meşru direniş vurguları yapıldı. Konuşmalarda ayrıca, devrimci sınıf sendikacılığı başlığı ele alındı. Sinbo deneyimi üzerinden taban örgütlenmesi ve fabrika komitelerinin önemi konuşuldu. Soru-cevap bölümünün ardından serbest kürsüye geçildi.

Tekstil işçisi, Carrefour, Xiaomi, HDK Emek Meclisi, Avcılar HDP, İTK, LC Waikiki işçisi ve BDSP adına konuşmalar yapıldı.

Farklı fabrikalardaki sorunların, sınıfa yönelik artan saldırıların canlı bir tartışmaya konu edildiği bu bölümün sonunda kapanış konuşması yapıldı.

Serbest kürsüdeki görüş ve öneriler üzerinden Sinbo direnişinin önümüzdeki günlere ilişkin programı aktarıldı. Söyleşilerin, sınıfa yönelik saldırılar karşında ortak tartışmalardan süzülen bir mücadele programı çıkması açısından anlamlı olduğu belirtildi.

Söyleşiye Sinbo işçileri, Carrefour, Xiaomi, LC Waikiki işçileri ve pek çok iş kolundan işçinin yanı sıra HDK Emek Meclisi, DEV TEKSTİL, BDSP, İTK, HDP, PDD katıldı.

Kızıl Bayrak / Avcılar