AKP iktidarı, ülke genelindeki ilk koronavirüs vakasını 2 hafta önce açıklamıştı. Bu süreçte işçilerin çalışma koşullarıyla ilgili olabildiğince az önlem alındı. Zira işçilere kriz bahanesiyle daha fazla sefalet dayatan, “asgari” ücret başta olmak üzere kölece çalışma/yaşam koşulları reva gören sermaye ve AKP iktidarı, işçi sağlığı konusunda da “asgari” maliyetle süreci götürmeyi hesaplıyordu.
Sermaye sınıfı ve AKP’nin bu hesabı işçi sınıfını giderek ağırlaşan bir salgın tehdidiyle karşı karşıya bırakmış bulunuyor. Üretimin merkezlerinden biri olan Kocaeli’den yansıyanlar, işçi sınıfının virüs karşısında yalnız bırakıldığını açık bir şekilde gözler önüne seriyor.
Birçok ilçesinde koronavirüs salgınıyla ilgili gelişmelerin yaşandığı Kocaeli’de birçok fabrikalarda virüs bulaşan işçi sayısı artıyor. Bununla birlikte, üretime ara verme kararı alan fabrika sayısında da artış yaşanıyor. Bu kararlar ise işçi sağlığı gerekçesiyle verilmiyor. İthalat/ihracat, ürün tedariğindeki aksamalar, vb. gerekçelerle üretime ara verileceği açıklanıyor. Ara kararları ise ancak önümüzdeki günlerde hayata geçirilecek.
Salgının bu şekilde yayılması ve etkileri ise hem işçilerin yaşam kaygısını hem de tepkisini büyütüyor. Daha fazla test yapılması, ücretli izin gibi talepler sınıf içerisinde daha fazla karşılık buluyor.
Gölcük tersanesinde 3 işçide virüs çıktı
2 bin 500 kişinin çalıştığı Gölcük Askeri Tersanesi'nde bir işçide koronavirüs tespit edildi. Harb-İş Sendikası, işçinin test sonucu ve genel anlamda salgınla ilgili tersaneye bilgilendirme yazısı astı. Teşhis konulan işçinin dışında, birlikte çalışan 10’a yakın işçiye test yapıldığı ve bu testlerin negatif çıktığı duyuruldu. Bugün iki işçide deha koronavirüs çıktığı söyleniyor. Tersanedeki işçiler, kaygılı olduklarını ve tüm işçilere test yapılmasını istediklerini ifade ediyorlar. Ayrıca tüm işçilere idari izin verilmesini isteyen işçiler, önümüzdeki haftadan itibaren birer haftalık izne çıkacaklarını belirttiler.
Flormar işçisi karantinada
Flormar işçilerinden birinin kızında korona testinin pozitif çıkması üzerine işçi ve kızının evde karantinada olduğu öğrenildi. İşçinin test sonucunun önümüzdeki hafta belli olacağı duyuruldu. Flormar yönetimi bu bilgi ile birlikte işçilerine gelişmeler ışığında üretime ara verilebileceğini de belirtti.
Brisa ve Federal Mogul’da üretime 15 günlük ara
İzmit ve Aksaray fabrikalarında üretim seviyesini düşürdüğünü duyuran Brisa lastik fabrikası 28 Mart Cumartesi itibarıyla üretime 15 günlük ara vereceğini açıkladı. Bugün (26 Mart) Kısa Çalışma Ödeneği'ne başvuru yapıldığı ifade edildi.
Federal Mogul, otomotiv fabrikalarının yaşadığı satış ve teslimat süreçlerindeki aksamalar sonucunda üretime iki hafta süreyle ara vereceğini ilan etti. 30 Mart Pazartesi'den itibaren iki hafta süreyle üretimin duracağını bildiren Federal Mogul, yeniden üretime geçme tarihini de 13 Nisan 2020 olarak belirledi. İşçilere henüz konu hakkında resmi bir açıklama yapılmadı. İşçilerin ücretlerinin ise nasıl karşılanacağı netlik kazanmazken işçiler arasında patronun Kısa Çalışma Ödeneği'nden faydalanacağı konuşuluyor.
Anadolu ISUZU’da üretim 9 gün duracak
Çayırova-Şekerpınar'da bulunan Anadolu ISUZU fabrikası da salgının otomotiv sektörüne yansımaları kapsamında 30 Mart itibari ile 9 günlük duruş olacağını duyurdu. 1 Nisan ile 30 Haziran arasında da kısa çalışma üretim devam edecek. Bu plan doğrultusunda Kısa Çalışma Ödeneği'ne başvurulduğu ifade edildi.
Kızıl Bayrak / Kocaeli