KESK’ten yasak kararına tepkiler

Eylemleri yasaklanan KESK üyelerinin Meclis önünde yapacağı eylem de polis tarafından engellenmek istendi. Öte yandan pek çok kentte eylem gerçekleştiren KESK üyeleri yasaklama kararını protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Aralık 2022
  • 19:45

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) 17 Aralık’ta Ankara Tandoğan Meydanı’nda “Seçim bütçesi değil geçim bütçesi” başlığıyla gerçekleştireceği mitingin yeri Ankara Valiliği tarafından değiştirildi.

Valiliğin bu kararını yasak olarak tanımlayan KESK Ankara Şubeler Platformu, hem bu kararı protesto etmek hem de Meclis’te görüşmeleri tamamlanan bütçe maddelerine ilişkin açıklama yapmak için Meclis’in Çankaya Kapısı önüne geldi.

“Seçim Bütçesi Değil, Geçim Bütçesi İstiyoruz” başlıklı açıklama yapmak isteyen KESK üyelerine polis izin vermedi. Polis kalkanlarla KESK üyelerine müdahale etti, basın mensuplarının görüntü alması engellenmeye çalışıldı. KESK üyeleri topladıkları imzaları Meclis'e teslim etmek istedi ancak izin verilmedi.

Polis ile milletvekillerinin görüşmesinin ardından KESK üyeleri Meclis Çankaya kapısının yakınlarında açıklama yaptı. KESK üyeleri adına konuşan KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik polis engeline tepki gösterdi.

Yasaklamaları kabul etmediklerini belirten Bozgeyik, Ankara Valiliği’nin Tandoğan meydanını yasaklama kararını yargıya taşıdıklarını söyledi ve şöyle devam etti:

“Karşımızda çok yoğun karanlık bir ülke tablosu var. Emekten, ranttan beslenen mutlu azınlık servetine servet katıyor. Yoksullaştırılan bizler yüzde 99’u oluşturuyoruz. İşçiler, emekçiler, küçük esnaflar, çiftçiler, emekliler olarak her gün yeni zamlarla güne uyanıyoruz. Artan hayat pahalılığında maaşlarımız, ücretlerimiz mum gibi eriyor. Bütçede yaşamış olduğumuz açlığın ve yokluğun devam edeceğini görüyoruz.”

Pek çok kentte eylemler

Öte yandan yasak kararı Urfa, Adana, Mersin, Antalya, Adana, Malatya, İzmir, Muğla ve Trabzon’da protesto edildi.

“Savaşa, ranta değil, halka bütçe” vurgusu yapılan eylemlerde okunan ortak basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Buradan bir kez daha altını çiziyoruz. Bu yasaklama ve engellenmeler bize geri adım attıramayacaktır. Bu hukuksuzluklar silsilesi son buluncaya kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”