“Emekçiler açlık sınırında yaşıyor”

KESK üyeleri “TÜİK’in ‘Saçma sapan’ rakamlarına göre değil, insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz!” şiarıyla Şişli’de bulunan Cevahir AVM önünde eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 10 Ocak 2023
  • 19:30

KESK üyeleri “TÜİK’in ‘Saçma sapan’ rakamlarına göre değil, insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz!” şiarıyla Şişli’de bulunan Cevahir AVM önünde eylem gerçekleştirdi.

Eylemde ilk sözü KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik söz aldı. İktidarın sermaye yanlısı politikalarını eleştiren Bozgeyik, özelleştirmeler nedeniyle halkın kamu hizmetlerine ulaşamadığını vurguladı. Bozgeyik konuşmasının devamında “kaynak yok” açıklamalarını teşhir ederek kaynakların savaşa ayrıldığını belirtti. Bozgeyik, talepleri hayat bulana, demokratik toplu sözleşme yasası hazırlanıncaya dek diğer emek ve meslek örgütler ile birleşerek mücadele edeceklerini vurguladı.

KESK İstanbul Şubeleri adına okunan basın açıklamasında TÜİK’in resmi enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığına dikkat çekilerek şunlar ifade edildi:

“Soruyoruz; başardıysanız kamu emekçileri AKP iktidarı döneminde neden sürekli kaybetti, neden alım gücü yıldan yıla biraz daha eridi? Neden kamu emeklileri 20 yıl önce emekli ikramiyesi ile ev alabiliyor iken bugün hayalini bile kuramıyor?”

Açıklamada 20 yıl önce asgari ücretin 2 katını geçen en düşük kamu emekçisi maaşının bugün gelinen noktada asgari ücretin altına indiğine dikkat çekildi.

“Kamu emekçilerine ve emeklilerine yapılacak artışın açıklandığı 4 Ocak’tan bu yana, bir hafta geçmeden A’dan Z’ye her şeye fahiş oranlarda zamlar yapıldı” denilen açıklamada talepler şöyle ifade edildi:

“Öncelikle yaşanan kayıpların bir nebze de olsa azaltılması için kamu emekçilerinin ve tüm emeklilerin maaşlarına en az asgari ücret artış oranı kadar zam yapılmasını,

İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret için en düşük kamu emekçisinin maaşına eş yardımı, çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı gibi sosyal ödemelerde yapılacak artışlarla yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasını,

 Tüm vergi yükünü ücretlilerin omuzlarına yıkan, her yıl daha da büyüyen gelir vergisi adaletsizliğine derhal son verilmesini, gelir vergisi birinci dilim oranının %15 ten %10’a düşürülerek yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesini talep ediyoruz.”

Eylem “direne direne kazanacağız” “insanca yaşamak istiyoruz” sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul