KESK: Alanlar emekçilere yasaklanamaz!

KESK’in 17 Aralık’ta Ankara’da gerçekleştireceği eylemin yasaklanması üzerine 16 Aralık Cuma 12.30’da Meclis önüne çağrı yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Aralık 2022
  • 19:30

KESK’in “Seçim bütçesi değil geçim bütçesi” şiarıyla 17 Aralık’ta Tandoğan Meydanı’nda yapmak istediği mitingin yasaklanması üzerine basın toplantısı gerçekleştirildi. KESK Cuma günü 12.30’da Meclis önüne çağrı yaptı.

Yapılan açıklamada KESK adına konuşan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, ülkenin keyfiyet ve hukuksuzluk ülkesi haline geldiğini vurgulayarak şunları ifade etti:

“KHK ile grev yasaklayan aynı yasakçı zihniyet geçmişten bugüne hukuksuzluklarına devam etmiştir. Dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı bir dava görüldü. Aynı Gezi’deki hukuksuzluğa imza atıldığı gibi siyasi iktidarın vesayeti altına girmiş yargı, İmamoğlu’na siyaset yasağını da kapsayan 2 yıl 7 ay ceza verdi.”

Meclis’te görüşmeleri devam eden 2023 bütçesine dair taleplerin dile getirilmesi amacıyla miting başvurusunda bulunulduğu ifade edilen açıklamada süreç şöyle özetlendi:

“28 Kasım’da yaptığımız miting başvurumuza Valilik tarafından cevap verilmedi. Çok kısa bir süre önce mitingle ilgili bir bilgilendirme yapıldı. Tandoğan Meydanı olarak yaptığımız başvurunun kabul edilmediği, Anıtpark’ta yapılması gerektiği ifade edildi. Ayrıca miting saatlerine ilişkin bir sınırlama getirilmiş. Özellikle uzak yerlerden katılım olacağı göz önünde bulundurulduğunda saat 10.00-14.00 arasında bir sınırlandırma koyan kararın bize tebliğ edilmesi fiili bir yasaklamadır. Ankara Valiliğinin keyfi, hukuksuz kararını kınıyoruz. Hukuksal süreci başlatacağız bununla ilgili. Hem sendikalar hem de vatandaşlar olarak Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkımıza yönelik bir darbe olarak görüyoruz bunu. Bu uygulamada Türkiye’nin bütününden farklı değil.”

“Yarın 12.30’da Meclis kapısındayız”

Yasaklamaların geri adım attıramayacağı belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Yarın bütün gücümüzle Meclis kapısında olacağız. Hem bütçe görüşmeleri devam ederken işyerlerimizden topladığımız bütçe taleplerimizi içeren imzalarımız vardı. Bu imzaları Meclis’e teslim etmek üzere ve antidemokratik yasakçı zihniyeti kınamak için 12:30’da Meclis Çankaya kapısında olacağız. Bu ülkenin aydınlık geleceği, ülkedeki emek, barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesini KESK olarak yükseltmeye devam edeceğiz.”

İstanbul’da eylem çağrısı

Öte yandan Ankara’daki mitingin yasaklanması İstanbul’da protesto edilecek. KESK yarın (16 Aralık) 18.30’da Kadıköy İskele Meydanı’nda “Alanlar emekçilere yasaklanamaz! Artık yeter geçinemiyoruz! Seçim bütçesi değil, geçim bütçesi istiyoruz!” şiarıyla eylem çağrısı yaptı. Çağrıda şu ifadelere yer verildi:

Konfederasyonumuz KESK'in 17 Aralık Cumartesi günü Ankara'da düzenleyeceği mitinge Ankara Valiliği çok önceden başvuru yapılmasına rağmen daha bugün izin vermeyeceğini bildirmiştir. Bu yasakçı tutumu kınamak ve bütçeye dair itirazımızı dile getirmek için alanlardayız…