KESK “Memur ve emekli maaşları eriyor, emeğimizin karşılığını istiyoruz” şiarıyla birçok ilde eylem yaptı.
İstanbul, Diyarbakır, Antep, Eskişehir, Mardin’de eylem yapan kamu emekçileri Meclis’te görüşülecek Torba Kanuna ve ek bütçe yasa teklifine dikkat çekerek, en düşük kamu emekçisi maaşının yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını istedi.
“En düşük memur maaşı 22 bin TL’yi bulacak” sözünü içeren torba yasa teklifinde Meclis Genel Kurul sürecinde bir değişiklik yapılmadığı takdirde ortaya çıkacak sonuçlar şöyle sıralandı:
“*Tüm kamu emekçilerinin maaşlarının enflasyon farkı artı ‘toplu sözleşme artışı’ toplamı olan yüzde 17,55 oranında artırılması ardından buna seyyanen 8.077 TL eklenmesi ile sonuçlanacaktır.
*8.077 TL'lik artış taban aylık katsayısı artışı yoluyla değil, tüm kamu emekçilerine seyyanen yapıldığı için 985 TL çalışmayan eş yardımı ve iki çocuk üzerinden 325 TL çocuk yardımıyla en düşük 11.800 TL olan en düşük maaşı alan kamu emekçisinin eline 22.000 TL geçse de gerçekte bu emekçinin kök maaşı 13.870 TL olacaktır. Dolayısıyla bundan sonraki dönemlerde maaş zammı 22.000 TL üzerinden değil, 13.870 TL üzerinden yapılacaktır.
*Yine 8.077 TL seyyanen artış mevcutta ödenmekte olan aylık, tazminat, ödenek, ikramiye, ek ödeme, döner sermaye payı, çalışmayan eş yardımı, çocuk yardımı, toplu sözleşme ikramiyesi gibi pek çok unsurun hesabında dikkate alınmayacaktır.
*Yaşanan gerçek altı aylık enflasyonun yüzde 50’yi aştığı koşullarda 2,5 milyon kamu emekçisi başta olmak üzere tüm emeklilerin maaşlarında sadece yüzde 25 oranında bir artış yapılacaktır.
*8.077 TL tutarındaki seyyanen artış ise TÜİK sahte enflasyon rakamları açıklamaya devam ettikçe, adaletsiz gelir vergisi dilimleri sürdükçe, ek bütçenin tüm yükü yine bizlere yıkıldıkça bir iki ay içinde buharlaşacaktır.”
Başta emekliler olmak üzere tüm emekçileri “sefalete eşitleyen” bir tablonun ortaya çıkacağı aktarılan açıklamada şöyle devam edildi:
“Üstelik hile yolu ile alabildiğine sınırlanan maaş artışlarının maliyeti de KDV oranlarının yükseltilmesi, MTV’nin iki katına çıkarılması, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi’nin (BSMV) 5 puan artırılarak yüzde 15’e çıkarılması, yurt dışından getirilen telefon harcının yüzde 228 artış ile 6,091 TL’den 20 bin TL’ye çıkarılması, gibi tek taraflı vergi salma politikaları ile yine emekçiler ve halka yıkılmaktadır. 11 Temmuz 2023 yani bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna gelecek olan ek bütçe yasa tasarısı ise deyim yerinde ise ‘Turpun büyüğünün heybede’ olduğunu göstermektedir. Tüm bu nedenlerle hem halkın ve emekçilerin bütçe hakkını yok sayan ek bütçe yasa teklifine hem de kamu emekçilerini ve emeklileri daha fazla sefalete iten torba yasa teklifine ilişkin itirazlarımızı, insanca yaşamaya yetecek ücret, güvenceli iş, güvenli gelecek talebimizi haykırıyoruz!”