KESK’ten deprem raporu

KESK Adıyaman Deprem Koordinasyonu, depremin dördüncü ayına ilişkin paylaştığı raporda barınma ve su sorununa dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Haziran 2023
  • 13:10

KESK Adıyaman Deprem Koordinasyonu, Maraş merkezli depremin dördüncü ayına dair hazırladığı raporu basın toplantısı ile paylaştı. 6 Haziran Salı günü Koordinasyon adına açıklamayı yapan Abdullah Demir, depremin etkilerinin giderek arttığını belirtti.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Demir, depremin üzerinden 4 ay geçmesine karşın barınma, beslenme, ulaşım, toplumsal hijyen, yaşam koşullarında yeterli iyileşme sağlanmadığını belirtti.

Depremin üzerinden 120 gün geçmesine rağmen halen çadır kentlerde kalan ciddi bir kesim olduğu belirtilen açıklamada belediye ve yetkililer tarafından su konusunda sağlıklı açıklama yapılmadığı vurgulandı.

Açıklamada Koordinasyon’un önerileri şu şekilde sıralandı:

“* Şehrin yeniden inşa edilmesi çalışmaları demokratikleştirilmelidir. Bu çalışmalara toplumun tüm kesimleri dahil edilmelidir. Yine sendika ve meslek örgütlerini karar sürecinde söz sahibi olmalıdır. Toplumun karar sürecine katılacağı mekanizmalar yaratılmalıdır.

* Mülteci ve Roman nüfus başta olmak üzere ötekileştirilen toplum kesimlerine yönelik ayrımcılıktan vazgeçilmelidir.

* Yardımlar ve kamusal hizmetler kültürel gerçekliğe uygun sağlanmalıdır. Anadilinde sağlık, eğitim ve kamusal hizmetler yaşamsaldır.

* Başta sağlıklı içme suyu olmak üzere, temiz kullanma suyu, tuvalet ve duş olanakları geliştirilmelidir.

* Geçici yerleşim alanlarında ve evlerinin önünde ya da dağınık çadırlarda kalanlara yönelik yeterli sayıda çamaşırhaneler kurulmalıdır.

* Krize dönen barınma koşulları hızla prefabrik evler veya olanakları zengin konteynerlerle sağlanmalıdır. Adıyaman da yaz mevsiminin çok sıcak geçmesinden dolayı çadırlarda ve konteynırlarda yaşamanın giderek zorlaşacağında göz önüne aldığımızda tüm vatandaşların bir an önce kalıcı konutlar yapılana kadar prefabrik evlere yerleştirilmesi aciliyet kazanmaktadır.

* Geçici yerleşim alanlarının yönetimine toplumun ve kadınların katılımı sağlanmalıdır.

* Çocuklar ve gençlerin eğitim ve sosyal gelişimlerini dikkate alan toplum katılımlı kamusal programlar geliştirilmelidir.

* Deprem bölgesinde ikinci deprem olarak nitelenen enkaz kaldırma çalışmalarına son verilmeli, enkazların nasıl bertaraf edileceğine akademinin, meslek örgütlerinin ve toplumun katılımı ile demokratik bir şekilde karar verilmelidir.”