KESK’li emekçilerden TİS çalışması

KESK’li emekçiler Kadıköy’de gerçekleştirdikleri stant çalışması ile TİS taleplerini duyurarak imza topladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Temmuz 2023
  • 10:30

KESK’li emekçilerin TİS görüşmeleri boyunca taleplerini duyurmak için başlattığı imza kampanyası birçok ilde kent meydanlarında sürüyor. 

Kadıköy’de stant açan KESK’liler “Hak ettiğimiz ücret için bir imza da sen ver!” diyerek imza topladı. Öte yandan, taleplerinin yer aldığı bildirileri dağıttı. Stantta okunan bildiride talepler şöyle sıralandı:

“-Eşi çalışmayan, 2 çocuğu bulunan ve konutu olmayan bir kamu emekçisinin, büyükşehirde yaşıyorsa 1 Ocak 2024 itibariyle alacağı maaş 47 bin 500 TL, diğer şehirlerde yaşıyorsa 45 bin TL’ye yükseltilmelidir.

-Konutu olmayan ve büyükşehirlerde görev yapan kamu emekçilerine 7 bin 500 TL, diğer illerde görev yapan kamu emekçilerine ise 5 bin TL kira yardımı yapılmalıdır.

-Kamu emekçisinin çalışmayan eşine Temmuz 2023 itibari ile verilmekte olan 1158,77 TL aile yardımı ödeneği aylık asgari gıda harcaması olan 3 bin 310 TL’ye yükseltilmelidir.

-Tüm kamu emekçilerine aylık 50 metreküp doğalgaz desteği verilmelidir.

-Temmuz 2023 tarihli taban aylık katsayısı olan 7,979285 rakamına ilave aylığın taban aylık katsayısına denk gelen 8,138890 katsayısının dahil edilmesi, böylece ulaşılan 16,118175 katsayısının yüzde 60 artışla 25,78908 katsayısına çıkarılması talep edilmektedir.

-İkramiye almayan kamu emekçisine 1. ve 7. aylarda olmak üzere bir yılda brüt asgari ücret tutarında iki ikramiye ödenmelidir.

-0-6 yaş grubu çocuklar için kadın veya erkek olduğuna bakılmaksızın en az 50 çalışanın bulunduğu işyerlerinde ve 50’den az çalışanın bulunduğu işyerleri için çalışma alanına yakın ortak bebek bakım üniteleri ve kreşler açılmalıdır. Kapatılan kreşler ihtiyaçlar göz önüne alınarak tekrar açmalıdır. Kreşler ücretsiz ve anadilinde eğitim-bakım hizmeti vermelidir. Kreşler açılıncaya kadar 0-6 yaş arası her bir çocuk için ailelere 5 bin TL kreş yardımı yapılmalıdır.

-Kadın çalışanların 20 hizmet yılı, erkek çalışanların 25 hizmet yılı dolduğunda yazılı talepleri halinde emekli olma hakları verilmelidir.

-Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçileri temsil eden TÜRK-İŞ’in açlık sınırı hesabında çocuk için öngördükleri aylık gıda harcaması emsal alınarak her çocuk için 2 bin 220 TL talep edilmektedir

-Ücretsiz işyeri servis imkanından yararlanamayan tüm kamu emekçilerinin Türkiye genelinde kamu ulaşım araçlarından faydalanacağı ücretsiz aylık abonman kartı verilmesi istenmektedir.”

Stant çalışması sırasında müzik açılması polis tarafından engellenmek istendi. Polisin engelleme girişimi boşa düşürülerek çalışma devam ettirildi.

Kızıl Bayrak/ İstanbul