Kayseri’de Emeğin Kurtuluşu İşçi Okulu’nda ikinci derste “Ücretli emek, sermaye ve artı değer” konusu işlendi.
Bugün (11 Ağustos) yapılan sunumun başlangıcında “Tarihin her döneminde emeğin, ücretli emek halinde olmadığı” ifade edildi. Sunumda “Ücretli emeğin ortaya çıkmasının ön koşulu, yaşamını sürdürmek için emek gücünü -satmaktan başka çaresi olmayan işçi sınıfı ile üretim araçları üzerinde özel mülkiyeti bulunan kapitalist sınıfın varlığıdır” denildi. Kapitalist toplumda işgücünün meta olduğu vurgulandı. Sunumun devamında “Kapitalist toplumda işgücü, işçinin kapitaliste sattığı bir metadır. İşçi yaşamak için işgücünü satar. İşçi için yaşam, işin bittiği yerde başlar” denildi. Köleci, feodal toplumda emek gücünün meta olmadığı belirtildiği sunumda şunlar ifade edildi:
“Emek gücü tarihin her döneminde meta halinde değildi. Emek ise her zaman ücretli emek, yani özgür emek halinde değildi. Kölenin köle sahibine sattığı emek gücü değildi. Aynı şekilde feodal dönemde de serfler emek gücünün yalnızca bir bölümünü satar, toprak sahibinden ücret almak bir yana dursun, toprak sahibine haraç öderlerdi.
kapitalist toplumda, işçiler emek gücünü satarlar. Bu düzen, üretim araçları üzerindeki özel mülkiyet kaldırılmadığı sürece devam eder.”
Artı-değerin kârın kaynağı olduğu belirtildiği sunumda şunların altı çizildi:
“Sabit sermaye, sermayenin üretim araçlarına tahvil edilen bölümüdür, sermayenin bu bölümü yeni değer yaratmaz, büyüklüğü değişmez. Değişken sermaye, sermayenin işgücü satın alımı için harcanan bölümüdür; sermayenin bu bölümü, işçinin emeği tarafından yaratılan artı-değere kapitalist tarafından el konulması sonucu büyür.”
Sunumda sermayenin büyümesinin kaynağının gasp edilmiş işçi emeği olduğu belirtilerek şunlar denildi:
“Kapitalistlerin zenginleşmesinin gerçek kaynağı gasp edilmiş işçi emeğidir. Kapitalistler el konulmuş isçi emeği sayesinde sermayelerini büyütürler. Toplumun her biçiminde, işgücü üretimin zorunlu unsurlarından birini oluşturur. Ancak ilk kez kapitalizmde, işgücü metaya dönüşür.”
Sunumun ardından işçilerin sorduğu sorular yanıtlandı. Dersin sonunda 18 Ağustos Pazar günü yapılacak son derse katılım çağrısı yapıldı.
Kızıl Bayrak / Kayseri