Kayseri’de işçilerden panel-forum

Kayseri’de işçi ve emekçiler panel-forumda buluştu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 29 Eylül 2024
  • 21:06

Kayseri’de işçiler günlerdir hazırlıkları süren panel-forumda etkinliğinde buluştu. Panel-forum DİSK Dev Yapı-İş Kayseri Bölge Temsilciği’nde yapıldı ve metal, tekstil, petro kimya, gıda sektöründen ileri işçiler katıldılar.

Yapılan açılış konuşmasının ardından işçi-emekçi kadınların kriz nedeniyle yaşadıkları sorunlara dair sunum yapıldı. Sunumda şunlar ifade edildi:

“İşçi ve emekçi kadınlarız. Emeğimiz sömürülüyor. İşyerlerinde emeğimizle yarattığımız onca değere rağmen ayrımcılığa maruz kalıyoruz. Yetmiyor, Narinlerimizi koruyamadığımız düzenin altında çocuklarımızı yaşatamıyoruz. Ekonomik kriz büyüyor. Krizin faturası emekçilere kesilmek isteniyor. İşçi-emekçi kadınlar evde, işte, sokakta, toplumsal hayatın her alanında krizin ağır yükü altında eziliyorlar. Kadın cinayetleri, taciz, baskı ve mobbing artarak devam ediyor. Kölece çalışma koşullarına eşlik eden toplumsal eşitsizlik, hakları budayan faşist baskılar en fazla biz işçi ve emekçi kadınları vuruyor.” 

Sunumda direnen kadın işçilere vurgu yapılarak şunlar belirtildi:

“Polonez’de sendikalaştıkları için işten atılan işçiler hakları ve gelecekleri için direniyorlar. Bu mücadelede kadın işçiler başı çekiyor. Polonez işçisi kadınlar tüm baskılara göğüs geriyor, bize de yol gösteriyorlar. Şimdi onların bu mücadele azmini ve kararlılığını tüm fabrikalara, işyerlerine taşıma zamanıdır. Emeğin Kurtuluşu insanlığın kurtuluşudur. “Kölece çalışma koşullarına, faşist baskıya geçit vermemek için işçi-emekçi kadınlar olarak mücadeleyi büyüteceğiz. Birliğimizin gücüyle kazanacağız!”

Forumun devamında bir öncü işçi kriz ve işçi sınıfı konulu sunum yaptı ve sunumda krizin geldiği boyut, göçmen emeği, sendikalaşma alanında yaşanan sorunlar ifade edildi. Sunumda şunlar denildi:

“Kaçak işçilikle birlikte, sendikal olanakları ve toplu sözleşmelerle yaratılan birikimi aşağıya çekmeye başlayan yabancı ucuz işçilik, işyerlerinde gerginlik konusu olmaya devam ediyor, hatta patronların bu eğilime daha fazla yönelmesiyle de tırmanıyor. Ekonomide koşulların daha da sertleşmesiyle, yabancı işçilik, işçi sınıfının kazanımlarını tehdit eden unsur olarak da önem kazanıyor. Örgütlenmenin daha da zorlaşacağı, toplu sözleşmelerin ve olanakları korumanın zorlaşacağı kriz koşullarında, devrimci sınıf sendikacılığı krizin faturasını kapitalistlerin ödemesi için olmazsa olmazdır. Devrimci sınıf sendikacılığı krizin faturasını patronlara ödetmek için önemli bir olanaktır.”

Forumda söz alan bir metal işçisi ise krizin faturasını patronların ödemesi gerektiğini ifade etti .

Etkinlikte konuşan bir petro kimya işçisi hayat pahalılığınının arttığını, asgari ücretin eridiğini, ucuz işçiliğin, göçmen işçiliğin arttığını ifade etti.

Etkinliğim devamında bir inşaat işçisi söz alarak çalışma saatlerinin uzunluğundan ve ağır çalışma koşullarından bahsetti ve Polonez işçilerinin direnişini anlattı. 

Forumda söz alan BDSP’li bir işçi ise şunları söyledi:

“Krizin yarattığı öfke ve hoşnutsuzluk birleşik, kitlesel ve örgütlü bir çıkışa dönüşmediği oranda bir yandan toplum yaşamında çürümenin zeminleri güçlenmekte öte yandan acı fatura sistematik olarak emekçilere ödetilmektedir. Faturayı kapitalistlere ödetmek için fabrika örgütlülüklerimiz büyütmeli, sert ve çetin mücadeleye hazırlanmalıyız.”

Verimli geçen işçi forumu saat 17.00’de sona erdi.

Kızıl Bayrak/ Kayseri